DINAMO U EUROPI

Tko će početi u Norveškoj? Čačić radi dvije promjene u odnosu na Hajduk

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO u utorak od 21 sat igra prvu utakmicu play-off runde kvalifikacija za Ligu prvaka. Gostuje kod norveškog prvaka Bodo/Glimta, kluba koji je jedan od najopasnijih domaćina u svijetu nogometa, a uzvratni susret se igra tjedan dana kasnije na Maksimiru.

Samo par dana prije utakmice sezone i ogleda sa zagrebačkim klubom Bodo je srušio rekord norveškog nogometa po pitanju odštete koja je plaćena za nekog igrača. Doveo je jednog od najvećih danskih talenata i pokazao kako svim silama želi ući u skupine Lige prvaka, što mu dosad nije pošlo za rukom.

Nakon fantastičnog derbija i pobjede nad Hajdukom, čini se kako Ante Čačić ima vrlo jasnu ideju tko će istrčati u prvoj momčadi u Norveškoj. Iz ove perspektive upitnici postoje na samo dvije pozicije.

Četiri igrača ostala u Zagrebu

Prvak Hrvatske je otputovao u Norvešku. Na listi se nalazi 27 imena, a Ante Čačić je četiri igrača ostavio u Zagrebu. Danijel Štefulj nije ni prijavljen za ovu fazu kvalifikacija, zbog ozljeda nisu išli Josip Šutalo i Kevin Catherine-Theophile, a u momčadi neće biti ni mladi Gabrijel Rukavina.

Riječ je o izostancima za koje se zna već neko vrijeme te ne bi trebali imati veći utjecaj na izgled momčadi. Doduše, i Šutalo i Theophile-Catherine bi vjerojatno igrali da su zdravi, ali Čačić je u proteklih par utakmica našao novu kombinaciju stopera.

U prve dvije linije samo jedan upitnik

Obrambena linija bi trebala biti identična kao protiv Hajduka. Boško Šutalo i Dino Perić su se uigrali u posljednjih par susreta. Robert Ljubičić na lijevom i Stefan Ristovski na desnom boku su dosad bili najčešći Čačićev izbor. Jedino moguće "iznenađenje" bio bi povratak Petra Bočkaja u prvi sastav, na poziciju lijevog bočnog.

Na poziciji šestice neupitan je Josip Mišić, dok će Arijan Ademi zaigrati uz njega, ali više na terenu. Oko trećeg veznog igrača postoji određena dvojba, a Dinamov trener će na toj poziciji birati između dva igrača.

Martin Baturina je bio igrač utakmice protiv Hajduka i na početku sezone pokazuje veliki napredak. Ipak, očekuje se kako će Bodo biti dosad najveći ispit Dinamu, pa bi Čačić mogao posegnuti za Ivanušecom.

Norvežani su posebno opasni na domaćem terenu i Dinamo će biti zadovoljan bilo kakvim neutralnim ili pozitivnim rezultatom. Zato bi Ivanušecu superiornost u duelu nad Baturinom mogla donijeti mjesto u prvom sastavu.

Dvije promjene u napadu u odnosu na derbi?

U odnosu na derbi s Hajdukom, mogli bismo vidjeti dvije promjene. Mislav Oršić bi se trebao vratiti na poziciju lijevog krila, a Josip Drmić bi mogao zamijeniti Brunu Petkovića u vrhu napada. Dinamo, podsjetimo, nije tražio odgodu derbija na koju je imao pravo, a Čačić je objasnio tu odluku.

Inzistirao je na tome da se Dinamo drži rasporeda, a u izjavama poslije utakmice objasnio je odluku: "Nismo koristili odgode jer želimo ući u europski ritam kakav će Dinamo imati najesen." U derbiju je odmarao dva ključna igrača.  

Mislav Oršić ušao je u igru tek u 76. minuti, a Josip Drmić četiri minute poslije. Drmić ima problema s koljenom i potrebno ga je odmarati, a Oršić je nakon slabijeg starta sezone u sve boljoj formi. S obzirom na dosadašnje rotacije između utakmica, to vjerojatno znači da će oba igrača započeti utakmicu u Norveškoj.

Na lijevom krilu i dalje bi prva opcija trebao ostati Dario Špikić. Moguća je i rošada u kojoj bi Baturina zaigrao u sredini terena, a Ivanušec zauzeo Špikićevu poziciju, koju je u dosadašnjem dijelu karijere često igrao.

Bodo nezaustavljiv kod kuće

Upravo će prva utakmica, ona u Norveškoj, Dinamu biti jako težak izazov. Naime, Bodo igra u nevjerojatnoj formi kod kuće, a fascinantan je podatak da domaću utakmicu nije izgubio dulje od godine dana. Zadnji put se to dogodilo 7. srpnja 2021. godine.

Tada je s 3:2 bila bolja varšavska Legia u kvalifikacijama za Europa ligu. Legia je tamo završila nakon što ju je izbacio Dinamo u pretkolu Lige prvaka. Zanimljivo, dva gola za Legiju dao je današnji igrač Plavih, krilni napadač Mahir Emreli.

Bodo je u pretprošlom, 17. kolu prvenstva razbio Odd s čak 7:0 i približio se Moldeu. Trenutno je druga momčad norveške lige s pet bodova manje od lidera. Sve je bilo gotovo već na poluvremenu, kada je vodio 4:0. Hat-trick je postigao Hugo Vetlesen, dva gola zabio je Amahl Pellegrino, a po jedan gol dodali su Runar Espejord i Ulrik Saltnes. 

U sjajnom je nizu od šest prvenstvenih pobjeda, a u tom periodu mu je gol-razlika nevjerojatnih 24:3. Forma kod kuće je još bolja. U zadnjih sedam utakmica, računajući sva natjecanja, Bodo je postigao 34 gola, a primio tek jedan jedini.

Pročitajte više