Topusko: 40. obljetnica HAŠI-a

HRVATSKI športski savez invalida, koji u 28 članica i njenih 112 sportskih udruga osoba s invaliditetom okuplja preko 10 tisuća invalida sportaša, danas je na svečanoj sjednici u TOP termama Topusko obilježio 40. obljetnicu rada i djelovanja.

Svečanost obilježbe održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor , te Općine Topusko.

O 40. godišnjoj povijesti HŠSI-a na svečanosti je govorio njegov predsjednik Ratko Kovačić, koji se zahvalio svima koji su u proteklih 40 godina na bilo koji način pridonijeli i pridonose njegovom djelovanju i ostvarivanju njegovih ciljeva; od kojih je najvažniji promocija i popularizacija sporta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, te približavanje sporta u prilagođenom obliku osobama s invaliditetom. Savez, naveo je, okuplja invalide sportaše, od rehabilitanata, rekreativaca, do vrhunskih sportaša , i to svih vrsta invaliditeta i različitih uzroka nastanka invaliditeta.

Kovačić je napomenuo da su osobe s invalidnošću tisućama godina bile smatrane nesposobnima za doprinos društvu. "Mnogi su u nama vidjeli teret, invalidi su bili objekt za žaljenje, strah, podsjetnik slabosti života od koje nitko ne može pobjeći. Zakoni su bili diskriminirajući. Invalidi su nazivani sakatima, nakazama ili drugim nazivima, mnogi su bili isključeni s posla, zaključani u sobice i li spremljeni u institucije gdje su slabi tretman i brutalnosti bili udomaćeni. Ostali su postali prosjaci na ulici. Ako si bio invalid, nisi bio pogodan za pohađanje fakulteta, započinjanje karijere, da stupiš u brak ili imaš djecu. Invalidi nisu mogli ući u mnoge zgrade, voziti auto, posjetiti svoje prijatelje ili pohoditi crkvu. Temeljna ljudska prava bila su u pitanju", naglasio je Kovačić.

Naveo je da je u zadnjih 60-ak godina svijet počeo brzo mijenjati, posebno tamo gdje su države dale posebni značaj potrebama ljudi s invaliditetom. "U posljednjih 12 godina zamjetan je intenzivan razvoj sporta osoba s invaliditetom na međunarodnom nivou", rekao je Kovačić, napomenuvši da je sportski pokret osoba s invaliditetom u zadnje četiri godine doživio ekspanziju. Hrvatski paraolimpijci su od hrvatske samostalnosti osvojili pet olimpijskih medalja, od kojih su na ovogodišnjoj paraolimpijadi u Ateni osvojili četiri olimpijske medalje i postigli svoj najveći sportski uspjeh. Misija Saveza je, kako je iznio Kovačić, približiti sport invalidima mlađe dobi, kroz šport proširiti njihove vidike, osposobiti ih za kvalitetniji život, a pogotovo emocionalno osnažiti i pružiti bolju kvalitetu života, jer sve to može pružiti bavljenje sportom.

U ime pokrovitelja proslave 40. obljetnice, Savezu su na velikim rezultatima i uspjesima čestitali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Željko Krapljan, pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Branko Medunić, predsjednici ostalih članica Saveza i njihovih udruga osoba s invaliditetom, te predstavnici Ministarstva obrane, Hrvatskog olimpijskog odbora, Općine Topusko i TOP Termi Topusko.

Zaslužnim članovima i ustanovama dodijeljena su prigodna priznanja koja im je uručio predsjednik Saveza Ratko Kovačić.


Pročitajte više