Creme de la creme europskih tifosa: Torcida među najslavnijim navijačkim skupinama

TALIJANI su obavili opsežno istraživanje o najvatrenijim i najvjernijim navijačkim skupinama Starog kontinenta. Njihovih navijačkih skupina ovdje nema, jer im se uvelike zamjera da na europska gostovanja "istočno od Gorizie" uopće ne idu, a na zapadne destinacije tek od polufinala pa nadalje, što je ostalim navijačkim skupinama nepojmljivo.

Dodajmo kako su navijačke skupine poredane abecednim redom...

Navijači madridskog Atletica nedvojbeno su najvatrenija navijačka skupina u Španjolskoj. Grotlo madridskog stadiona u kojem 46 tisuća navijača stvori atmosferu vrlo sličnu onoj na argentinskim stadionima, učinile su Vincente Calderon svakako najnepopularnijim mjestom za gostovanje u Primeri. Inače "Frente Atletico" nastali su 1982. godine čisto kao opozicija omraženom kraljevskom klubu Real Madridu.

Navijači Basela zvani "Rossoblu" u najmanju ruku izazivaju respekt i veliko strahopoštovanje u švicarskoj ligi pa i šire, a u posljednje vrijeme krivci su za nekoliko velikih skandala i nereda. No, oni su još u redu, naspram onim ekstremnijim, takozvanim "Patrol" iliti "Bande Basel", koji više sliče paramilitarnim trupama negoli navijačima. Posebno su upečatljive priče o "klubu boraca" koji se održava ispred stadiona, gdje oni najluđi treniraju za ulične borbe, mlateći se između sebe.

Glasgow je nemoguće uistinu doživjeti ukoliko niste doživjeli gradski derbi između Celtica i Rangersa, legendarni Old Firm, najprije religijski, politički pa tek onda nogometni okršaj. S jedne strane su probritanski protestanti Rangersa, a s druge irski katolici. Dom "zeleno-bijelih" je Celtic park, a svaki ulazak igrača na teren popraćen je pjesmom "You`ll never walk alone". Malo ljudi zna kako su upravo navijači Celtica prvi preuzeli ovu pjesmu Richarda Rodgersa, dok su je oni Liverpoolovi prepoznali tek kasnije.

Igrati u paklu "Şükrü Saracoglua" jedan je od najtežih zadataka svakoj gostujućoj momčadi u nogometnom svijetu. Atmosfera koju stvori 52 tisuće "Ultrasa" teško je opisiva, posebno ako se uzme u obzir i nadaleko poznati problematični turski mentalitet. Upravo taj nasilnički mentalitet često dovodi do velikih nereda i tučnjava, stoga je normalno da se o navijačima Fenera govori kao o najomraženijim u nogometnom svijetu. Fenerbahče je poput Barcelone polivalentni sportski klub, a interesantno je kako navijači jednako žestoko bodre i nastupe košarkaške pa i odbojkaške momčadi te ih u velikom broju prate po svim dijelovima Europe.

Najekstremniji navijači nizozemskog nogometa ultrasi su nogometne momčadi iz Feyenoorda. "Djeca" ovog grada su među najnasilnijima u Europi, a sve zbog blizine najžešćih suparnika iz Deen Haaga i Amsterdama, koji su svega pedesetak kilometara udaljeni. Ova blizina rezultirala je dogovorenim okršajima na pola puta gdje se tri navijačke skupine nesmiljeno mlate. Postoji priča kako roterdamske bande regrutiraju svoje članove od "preživjelih" u najtežim navijačkim okršajima. Kako je prije nekoliko dana nastupio dogovor između Feyenoorda i Ajaxa da se u sljedećih pet godina zabrani dolazak gostujućih navijača, to nam dovoljno govori o kakvoj se tu problematičnoj situaciji radi.

Na Ali Sami Yenu rijetko se koja gostujuća momčad naigra, a grotlo koje se tamo stvori strani igrači prepričavaju mjesecima. Posebno je interesantno kako "UltraSlani", kako se zovu navijači Galatasaraya gaje veće rivalstvo s engleskim klubovima nego s turskim. Svi se još sjećaju strašnih navijačkih okršaja u kupu Uefa 2000. godine prije utakmice sa Arsenalom, kada su život izgubila dva engleska navijača, a još je na stotine ozlijeđeno. Uprava kluba je kasnije, kako bi smirila antagonizam prema Englezima, dovela Australca Harryja Kewella, koji je dugo godina igrao u Premierligi, za Leeds i Liverpool.

Navijačka skupina splitskog Hajduka zvana Torcida jedna je od najvatrenijih navijačkih skupina u Europi. Posebno rivalstvo gaje s navijačima Dinamo Zagreba, s kojima su u prošlosti imali na desetke velikih okršaja. Posebno su vatreni derbiji na Poljudu, gdje do izražaja vrlo često dolazi tipični balkanski mentalitet: "Uništi, razbij, napravi kaos..." I u Europi su navijači Hajduka napravili cijeli niz izgreda, pamti se onaj nedavni u Genovi, a smatra se da su jedna od najvjernijih skupina, odnosno da prate svoj klub i na najudaljenija mjesta kugli zemaljske.

Navijači kluba sa Anfielda jedni su od najpoznatijih na svijetu te ujedno i simbol sjajno organizirane navijačke skupine. Ime "Kop", kako se zove tribina na kojoj se nalaze najvatreniji navijači Liverpoola na Anfieldu, dobilo je svjetski značaj, tako da se sad gotovo na svakom europskom i svjetskom stadionu tako naziva mjesto gdje se nalaze najsrčaniji i najvatreniji nogometni navijači. Trenutak kada na "Kopu" počne himna "You`ll never walk alone" smatra se jednim od najupečatljivijih trenutaka u nogometu uopće koji je dotaknuo gotovo sve dijelove globusa. Na kraju, ogromna i neizbrisiva mrlja na navijačima Liverpoola je čuvena tragedija na Heyselu, masakr koji će zauvijek ostati upisan u svijetu nogometa.

Vedran Buble
Foto: Jadran Babić (Cropix) / Frente Atletico / AFP

Pročitajte više