hnl

Trener Rijeke: Kad su dresovi čisti i bijeli, vidiš da nešto ne štima

Screenshot: Youtube/HNK Rijeka

RIJEKA u srijedu od 17 sati na Rujevici dočekuje Dinamo u četvrtfinalu Kupa Hrvatske. 

Atmosfera u riječkom prvoligašu sumorna je, posebice nakon poraza od Lokomotive (2:1) proteklog vikenda koji je teško pao Riječanima. 

U Kranjčevićevoj ih je s lakoćom svladao sastav Gorana Tomića. Briljirao je Lirim Kastrati s dva gola, dok je Rijeka postigla jedan, i to slučajno. 

"Nakon slabijeg izdanja protiv Lokomotive imamo novi izazov da pokažemo više boljih stvari. Sigurno je Dinamo favorit, no Kup je samo jedna utakmica i uvijek se može prirediti iznenađenje", kazao je trener Riječana Simon Rožman na konferenciji za novinare uoči sraza s Dinamom u Kupu pa je dodao:

"Siguran sam da ćemo imati i dobru podršku s tribina. To nam puno znači."

Rijeka na Dinamo bez petorice

Rijeka protiv Dinama neće moći računati na petoricu igrača. Van stroja otprije su vratar Prskalo, stoper Galović te veznjaci Capan i Pavičić. Jako male šanse za nastup ima i Maxwell Acosty koji je pod antibioticima zbog bolesti. 

"Imamo još nekih problema s bolesnim igračima i tek treba vidjeti u kojem su stanju neki igrači. Koga nema, bez njega se mora. Ja sam siguran da ako dišemo kao jedan u ovakvoj jednoj utakmici, sve možemo. Acosty? On je na antibioticima, ali nema više temperature. Mali su izgledi da i on zaigra", otkrio je Rožman. 

Rijeka je protiv Lokomotive zaigrala vrlo otvoreno, napadački, ali je opet, kao i u prvom dijelu sezone, imala problema s igrom protiv postavljene obrane. Višak rizika koji su preuzeli u napadu naplatio im je skupo Kastrati koji ih je lakoćom matirao u dvije kontre.

Nije prvi put da se postavlja pitanje treba li Rožman nešto opreznije igrati, sličnije njegovu prethodniku Bišćanu.

"To je stvar o kojoj razgovaramo s igračima i pokušavamo više kombinacija. Sigurno da ćemo odlučiti najbolje što mislimo i u najboljoj želji kako bi napravili dobar rezultat", kazao je slovenski strateg koji vidno nije bio raspoložen za razgovor nakon poraza u Zagrebu.

"Utakmica protiv Lokomotive mi nije otvorila oči, igrači su vidjeli gdje su griješili"

Obrana nije bila na razini protiv Lokomotive. Stoperski par činili su Escoval i Velkovski, donedavno treća i peta opcija u zadnjoj liniji po hijerarhiji. Kod oba gola kiksao je mladi Hrvoje Smolčić. 

"Pa ne bih rekao da nam je utakmica s Lokomotivom otvorila oči. Igrači koji su tu, s njima treba raditi, imaju u meni svu podršku... Sigurno da Escoval i Velkovski nisu bili na željenoj razini. Sad su vidjeli koje su stvari radili loše i siguran sam da će napraviti sve da se one ne ponavljaju.

Već sam rekao u kojem smjeru ide klub, žao mi je Smolčića jer je dvaput pogriješio iako je igrao na dobroj razini. Ni u koga ne mogu uprijeti prstom, kada dobijemo gol, nikada nije krivac jedan igrač. Imam povjerenje u Smolčića, želi raditi, razvija se u pravom smjeru."

Nijedan trener ne osjeća se dobro u situaciji u kojoj je Rožman trenutačno. Rijeka je klub koji živi od prodaje igrača i svaki prijelazni rok je stresan. Nerijetko se bez najboljih ostaje u posljednji trenutak, bez garancije da će stići prava zamjena.

"S igračima razgovaramo iskreno, a tako je od prvog dana. Našli smo neku zajedničku ideju što želimo, kako vidimo profesionalizam i kako želimo izgledati na terenu. Sigurno da se u nekim situacijama moramo i prilagođavati. Razmišljamo samo o pozitivi, a sve ove druge okolnosti nisu do mene i igrača. Igrači imaju ispred sebe osobni izazov, a svi zajedno momčadski. Nisam za sada osjetio neku pretjeranu negativu oko toga", kazao je Rožman.

"Fajt, agresija protiv Dinama - to nam je jedini spas"

Je li realno da Rijeka igra napadački i onako kako bi svaki navijač htio s obzirom na to u kakvim se trenutno okolnostima nalazi?

"Najlakše je sada tražiti alibije da to nisu pravi igrači, da nekoga nema. Ja im vjerujem. Oni imaju želju i to se vidi. Nakon Lokomotive nisam bio ljut nego razočaran. Sve radimo u najboljoj vjeri, dečki imaju u struci podršku, a ja u njima vidim kvalitetu koja bi morala odgovoriti na ciljeve kluba."

Ista ova Rijeka pobijedila je Dinamo u finalu Kupa prošle godine. Što se dogodilo u međuvremenu? Zašto protiv jačih od sebe ekipa ne uspijeva odgovoriti na zahtjeve?

"Nismo ulazili u pretjerane analize. Svaka utakmica ima neku svoju priču. Po meni je najbitnije ono što slijedi, a ne što je bilo prije. Kad analiziraš, onda vidiš neke stvari koje nisu bile na razini pa nema druge osim da ih ispraviš.

Premalo agresije u utakmicama? Da, već sam rekao da se bez toga ne može igrati nogomet. Kad pogledaš dresove poslije utakmice i vidiš da su lijepi, bijeli - onda nešto nije u redu. Razgovarali smo s igračima o tome i oni su toga svjesni. Siguran sam da ćemo sutra protiv Dinama ići s više fajta, agresije, jer to nam je jedini spas", zaključio je slovenski strateg. 

Pročitajte više