Triatlon: Najbolji triatlonci u subotu na Jarunu

GRAĐANI Zagreba i Hrvatske u subotu će na Jarunu imati jedinstvenu priliku vidjeti neke od najboljih triatlonaca svijeta, koji će se na utrci "Zagreb ITU International" boriti za plasman na Olimpijske igre u Ateni.

Na konferenciji za novinare u novotvorenim prostorijama "Olympic Caffea" u Zagrebu direktor utrke Neven Šavora kazao je kako je Zagrebu i Hrvatskoj učinjena velika počast samim dodjeljivanjem ove prestižne utrke u olimpijskom triatlonu, jedne od najjačih u svijetu ove kategorije. Inače je običaj Svjetskog triatlonskog saveza (ITU) da se prvo organiziraju utrke za Europski kup i Europsko prvenstvo, a mi smo "preskočili" te dvije stepenice, kazao je Šavora, dodavši kako je ugodno iznenađen brojem sudionika koji će prijeći brojku od 150 žena i muškaraca iz 30 zemalja. Nakon Svjetskog i Europskog prvenstva, te Svjetskog kupa, u svijetu su samo dvije "Point Race" utrke, koje važe kao kvalifikacijske za OI, a jedna od njih je sutra u Zagrebu.

Prvih deset triatlonaca na Jarunu ostvarit će "vizu" za Atenu, a za to će trebati prvo plivati 1.5 kilometara na jarunskoj veslačkoj stazi, potom napraviti osam krugova ili 40 kilometara biciklom po Jarunu, a nakraju i pretrčati 10 kilometara oko jezera. Očekuje se da će najbolji to učiniti za nekih 110 minuta, a konkurencija je doista iznimna, budući da će se na OI u Ateni natjecati samo po 50 triatlonaca i triatlonki. Među muškarcima se ističu vrlo jaki Mađari i Austrijanci, a šansu će tražiti i najbolji hrvatski triatlonci. Plasman na OI će biti teško ostvariti, a najviše izgleda za taj možebitni podvig ima Dejan Patrčević, jedini Hrvat koji je dosad osvajao svjetske bodove.

Početak utrke je u 11.30 sati ispred Doma veslača.

Pročitajte više