NBA

Trojka koja je promijenila košarku zaigrala zajedno nakon gotovo tri godine

Foto: Profimedia

PRVI put nakon lipnja 2019. i poraza u NBA finalu zajedno je zaigrala trojka Golden State Warriorsa koja je taj klub i pretvorila u dominantnu košarkašku silu, peterostrukog finalista i trostrukog prvaka. Draymond Green vratio se nakon dvomjesečne stanke zbog ozljede te se pridružio Klayu Thompsonu i slavljeniku Stephenu Curryju.

Curry na rođendan zabio 47

Učinak Greenovog povratka bio je i više nego očit jer je Curry na 34. rođendan zabio čak 47 poena, nakon što je u prethodnoj ubacio mizernih osam, a zahvaljujući Greenu cijelu je večer imao otvorene šuteve kakvih se nije nagledao u prethodna dva mjeseca.

Curry je iz igre gađao 16/25 i pogodio sedam trica, Thompson i Jordan Poole zabili su po 20 poena, a Green je ušao s klupe i za 20 minuta imao svoj standardno svestrani učinak od šest poena, sedam skokova i šest asistencija te bezbroj sitnih stvari koje se ne vide u statistici. Warriorsi su lako pobijedili Washington Wizardse 126:112.

Zajedno su izgradili Warriorse u velesilu i promijenili košarku

Curry, Thompson i Green bili su kostur ekipe koja je 2014. počela privlačiti pozornost košarkaškog svijeta, a već sljedeće godine osvojila naslov prvaka protiv LeBrona Jamesa i Clevelanda. Sljedeće sezone Warriorsi su ostvarili rekordne 73 pobjede u sezoni i promijenili način na koji se doživljava košarka, ali i ispustili prednost 3:1 u novom finalu protiv Cavsa.

Nakon što im se tog ljeta priključio i Kevin Durant, dominantno su osvojili još dva naslova prvaka, a onda uslijed niza ozljeda pali u finalu 2019. protiv Toronto Raptorsa. Durant se ozlijedio i otišao u Netse, a Thompsonu su stradali križni ligamenti koljena, zbog čega je propustio cijelu pandemijsku sezonu, a kada se pripremao za povratak na jesen 2020., potrgao je Ahilovu tetivu.

Green se ozlijedio na zagrijavanju Thompsonove povratničke utakmice

Tako je Thompson nanizao dvije najteže ozljede koje košarkaš može doživjeti i vratio se tek 10. siječnja na utakmici protiv Clevelanda, ali na zagrijavanju za tu utakmicu Green je ozlijedio leđa pa je ujedinjenje trojke odgođeno, makar je Green u čast suigračevog povratka odradio predstavljanje i započeo utakmicu pa izašao nakon nekoliko sekundi.

I nije ga bilo više od dva mjeseca, sve do sinoć, slučajno ili ne, baš na Curryjev 34. rođendan, kada je trojka zaigrala zajedno nakon dvije godine i devet mjeseci.

I dok su ove sezone Thompsona prilično uspješno nadomjestili zahvaljujući eksploziji Jordana Poolea, izostanak obrambenog vođe i primarnog razigravača itekako se osjetio u igri Warriorsa. U tom su razdoblju ostvarili omjer 16-13 i ne samo izgubili korak s vodećim Phoenixom nego i ugrozili drugo mjesto pred nadolazećim Memphisom i ostatkom pratnje koja nije daleko.

Greenu će trebati neko vrijeme da se vrati u punu formu, vjerojatno upravo do doigravanja, kada će Warriorsi nedvojbeno opet biti među glavnim favoritima. Neće biti dominantni kao u vrijeme Duranta, ali u sezoni bez izraženog favorita možda će i to biti dovoljno za novi prsten.

Pročitajte više