TUDORA NASLIJEDIO BATINAŠ IZ KEBABDŽINICE Četvrti put preuzeo najveći turski klub

Foto: Getty Images/Guliver Image

DESET mjeseci Igor Tudor izdržao je kao trener Galatasaraya. Smijenjen je nakon što je najtrofejniji turski klub s četiri prvenstvena poraza u mjesec i pol dana ispustio prvo mjesto. 

Prije toga se zamjerio poslodavcima i navijačima ispadanjem iz Europa Lige već u drugom pretkolu. Debakli od gradskih rivala i konkurenata za naslov Basaksehira (1:5) i Bešiktaša (0:3) doveli su ga na rub, preko kojeg je gurnut prošle nedjelje, porazom kod Malatyaspora (1:2), pa ga je zamijenio Fatih Terim.
 
Njemu je to čak četvrti put da postaje trener Galatasaraya. Međutim, slavni Imperator ne bi dobio još jednu gažu u klubu njegovog života, da prije pet mjeseci nije dobio otkaz kao izbornik.
 
I to zato što je prebio vlasnika kebabdžinice i razbio mu ugostiteljski objekt. 
U 64 godine života, osam je proveo na klupi kluba za koji je igrao kao branič. U igračkim danima bio je uspješan, ali ni blizu kao trener. S Galatom je tako osvojio šest naslova prvaka i dva kupa.
 
Ali, božanstvo je postao 2000. Tada je Galatsaray vodio do osvajanja Kupa UEFA-e, jedinog europskog trofeja nekog turskog kluba. Kao izbornik, Tursku je '96. vodio na prvo EP, a 12 godina kasnije preko Bilićeve Hrvatske došao do drugog najvećeg uspjeha u povijesti turskog nogometa, polufinala Eura.
 
Usprkos svim tim epohalnim podvizima, ovog ljeta, u 11. godini na čelu reprezentacije prisilno je morao prekinuti treći izbornički mandat.
 
Temperamentni Turci žestoko su mu zamjerili očajan nastup na Euru 2016. Osobito nisu mogli oprostiti ono što je Turska tada pokazala protiv Hrvatske, a to je nedostatak njenog zaštitnog znaka - fanatične borbenosti.
 
Terim je dobio još jednu priliku zbog ogromnih zasluga iz prošlosti. Ali, nedavne kvalifikacije za SP i loši rezultati protiv svih izravnih konkurenata osim Hrvatske (1:1 na Maksimiru), gdje su ga čak tri stative spasile od poraza, značile su da je gotov.
 
Čekao se samo još jedan njegov krivi potez, koji je on napravio. I to kako. I to gdje. Bog je definitivno pao na tjeme u pečenjari. 
 
Terimov zet Ahmet Baran Çetin otvorio je pečenjarnicu pored prodavaonice kebaba. Između njegove i radnje konkurenta podigao je pregradu, što se nije svidjelo prvom susjedu, kebabdžiji Selahattinu Aydogduu koji je tražio da je makne.
 
Navikao da mu punac rješava probleme, Çetin se požalio Terimu, a ovaj je nazvao Aydogdua i izderao se: "Da si isti tren dopustio izgradnju pregrade. Nemoj da ti ja tamo dođem!"
 
Aydogdu nije ni najmanje ostao impresioniran pozivom ni tonom kojim mu se obratio jedan od najvećih Turaka nakon Ataturka i odbrusio mu je, navode svjedoci: "Dođeš li u moj lokal, jebat ću ti mater!" Kako bi bio siguran da ga je Terim razumio, to je ponovio nekoliko puta.
 
Bijesni Terim odmah je doletio s nekoliko gorila i napao Aydogduovu kebabdžinicu. Pretukli su gazdu i porazbijali mu inventar.

Ovo je bilo previše, neoprostivo čak i za Terima, i turski nogometni savez dao mu je otkaz te ubrzo angažirao novog izbornika Mirceu Lucescua.
 
Oduševljeni navijači Turske nakon toga su pored Aydogduove kebabdžinice podigli njegov spomenik u "natprirodnoj veličini".
 
Žrtva Terimovih batina na džinovskom kipu ima i ogroman medaljon, na kojem piše "Posvećeno Selahattinu Aydogduu, čovjeku koji je promijenio sudbinu turskog nogometa."

Pročitajte više