Esport

U Danskoj premijer igra Counter-Strike, a mi ne znamo kako se piše esport

Foto. RFRSH Entertainment

PREMIJER Danske Lars Løkke Rasmussen posjetio je sjedište Astralisa, najbolje Counter-Strike: Global Offensive ekipe u sklopu inicijative njegove vlade da postavi kvalitetno temelje za razvoj esporta u toj zemlji, a iskoristio je priliku da sjedne za miš i tipkovnicu te zaigra s najboljom petorkom svijeta. Za to vrijeme u Hrvatskoj ne znamo ni kako se esport piše.

Danci stvaraju strukturu za razvoj esporta

Danska je prema mnogim kriterijima miljama ispred Hrvatske, pa tako i u esportu. Pokazao je to još jednom Lars Løkke Rasmussen posjetivši Astralis kako bi razgovarao s igračima, investitorima i čelnim ljudima te organizacije o razvoju esporta u Danskoj. Iskoristio je priliku pa je i sam probao zaigrati kultnu pucačinu s Astralisovim igračima. Ministarstvo kulture Danske priprema se za uvođenje strukture u esport i borbu protiv varanja, ilegalnog klađenja i sličnih radnji. Koliko su u tome ozbiljni, pokazao je sam premijer koji je samo u razgovoru s igračima proveo više od dva sata.

Nije to prvi put da je Rasmussen jasno izrazio što misli o esportu. Redovito čestita danskoj ekipi na dobrim rezultatima, a u studenom 2018. održao je govor na otvorenju velikog CS:GO turnira BLAST Pro Series u Copenhagenu. Iskoristio je tu priliku da pozdravi sve ljubitelje esporta i gaminga koji su došli u Copenhagen, ali i milijune koji prate preko online streama.

Foto: BLAST Pro Series

Danski premijer: "Vi ste sportaši."

Ukratko je objasnio da je za uspjeh u esportu potrebno što i u sportu te da je prošlo vrijeme u kojem profesionalni gameri moraju objašnjavati da to što rade nije gubljenje vremena, a zatim i jasno poručio svoj stav: "Jer vi ste sportaši." Potom je nastavio: "Vi ne sudite po nacionalnosti, religiji ni izgledu, već prema sposobnosti da igrate, surađujete i budete dio nečeg većeg. To je ono što je svijetu prijeko potrebno danas i na taj ste način vi inspiracija za svijet sutra."

Zašto se premijer jedne razvijene europske države bavi esportom? Zato što, prema njegovim statistikama, 96 posto danskih dječaka igra videoigre dva puta tjedno ili češće. Zato što zna da je to budućnost i zato što zna da to ne podrazumijeva samo beskrajno sjedenje iza zatvorenih vrata i gubljenje vremena već da može spajati ljude, učiti ih i razvijati.

Zašto je posjetio baš Astralis?

Upravo zato je otišao u posjet baš Astralisu. Ekipi koja je oborila čitav niz rekorda u CS:GO esportu, postavila nove standarde i već više od godinu dana sjedi na prvom mjestu najboljih timova na svijetu prema jedinom relevantnom rankingu, onom HLTV.org portala. Astralis je nevjerojatna priča o uspjehu. O danskim igračima koji su napustili renomiranu američku organizaciju Team SoloMid i napravili vlastitu, u kojoj su oni bili suvlasnici. Priča o RFRSH Entertainment kompaniji koja im je uvelike pomogla u izgradnji jednog od najprepoznatljivijih gaming brendova današnjice i priča o tome da poslije kiše dolazi sunce. 

Astralis je uvijek bio vrlo jaka ekipa, ali krajem 2017. i početkom 2018. nisu tako izgledali. Sve je kulminiralo na ELEAGUE Majoru u Bostonu početkom prošle godine, kada nisu uspjeli ući među najboljih osam, pobijedili su tek u jednom meču. Nedugo zatim na svoju ruku i neugodno iznenađenje suigrača Markus "Kjærbye" Kjærbye odlazi iz tima. Zvali su ih kikserima. Gubili su najvažnije mečeve i loše se nosili s pritiskom.

Dovođenje sportskog psihologa i put do vrha

U lošoj formi, bez petog igrača, iz RFRSH Entertainmenta koji vodi organizaciju dolazi Lars Robl, bivši pripadnik danskih specijalnih postrojbi i sportski psiholog. Astralis će samo nekoliko dana zatim prazno mjesto u ekipi popuniti s Emilom "Magiskom" Reifom, talentiranim, ali nepouzdanim igračem, i u trenutku kada nitko nije znao što očekivati, počela je nova era CS:GO-a. 

Foto: Astralis

Lars Robl je uvelike pomogao ekipi. Naučili su se nositi s pritiskom, počeli su mu vjerovati te su se bavili i puno intimnijim stvarima. Zapravo, bilo čime što je mučilo igrače. Jednako važno, počeli su si vjerovati međusobno i razgovarati o svemu. Čovjek ih je odveo na Peder Skram, ratni brod koji danas služi kao muzej, na radionicu od tri dana na kojoj su smišljali strategiju i raspravljali, bez računala, samo papiri i olovke. Okupio ih je oko zajedničkog cilja, a definirali su ga vrlo lako: "Što želite?" Odgovor je, naravno, bio: "Biti najbolja ekipa na svijetu."

Astralis je novi standard u esportu

Razlika je bila očita. Samo dva mjeseca kasnije Astralis će osvojiti DreamHack Masters Marseille, zatim drugo mjesto na IEM Sydneyju, nakon toga 12 premijernih turnira te Intel Grand Slam kao prva ekipa u povijesti. Rad sa sportskim psihologom koji im pomaže čim se loše osjećaju ili se ne znaju nositi s pritiskom, prehrana, treninzi, režim, način života... Sve je Astralis prilagodio uspjehu. Kako bi bili uvijek u vrhunskoj formi, počeli su preskakati turnire koji zahtijevaju daleka putovanja. Prorijedili su iznimno gust raspored, a iza igrača, osim Larsa, stoji niz kvalitetnih ljudi koji im omogućuju da se fokusiraju isključivo na uspjeh. Primjećuju to i igrači protivničkih timova koji često navode kako "Astralis ima sve".

Ti su momci u 2018. zaradili više od tri i pol milijuna dolara, i to samo od osvojenih nagradnih fondova. Turtle Beach, Jack&Jones, Unibet, Omen by HP samo su neki od sponzora, a neko su vrijeme na prsima nosili i prepoznatljiv logo Audija. 

Tajna njihovog uspjeha? Fokusiranost na cilj i u svakom segmentu davanje 110 posto od sebe kako bi se ostvario, a to znači u igri, ali i izvan nje. Koji se premijer ne bi želio vezati uz takav mentalitet i slati takve poruke? 

A mi? Esport, eSport ili e-sport?

Za to vrijeme u Hrvatskoj je i dalje jedini službeni spomen esporta u vladajućoj strukturi prezentacija Porezne uprave Republike Hrvatske kad ministru Zdravku Mariću sugeriraju što bi se sve trebalo uvesti pod porezni nadzor. YouTube, streamere i e-sport. Oni će pisati e-sport, u praksi se koristi esport, a posljednji boemi i dalje pišu eSports. Kako ćemo znati što je i regulirati ga, kada nismo službeno definirali ni kako se piše? 

>Hrvatska će udariti porez gejmerima, iako za nju esport ne postoji!

Iz kaosa hrvatskog esporta svejedno su isplivali sjajni igrači, ali moramo li uvijek biti majstori kaosa? Bez danske sredine i mogućnosti koje ona pruža ne bi bilo ni Astralisa, možda i bi, ali ne u Danskoj, već u nekoj drugoj zemlji. Upravo to se događa Hrvatskoj i događat će se dokle god ne postavimo kvalitetno temelje za razvoj domaće esport industrije. 

Pročitajte više