KRAJ HNL-a

U zadnjem kolu HNL-a večeras se vodi bitka koju nitko nije očekivao

TEŠKO je netko na početku sezone mogao predvidjeti da će se u zadnjem kolu HNL-a za titulu najboljeg strijelca boriti Mijo Caktaš i Mirko Marić.

Komnen Andrić, Lukasz Zwolinski, pa čak i Bruno Petković i Heber atomski su otvorili sezonu da bi Caktaš i Marić u drugom dijelu sezone neočekivano iskočili u prvi plan. Hajdukov veznjak je do 16. kola HNL-a zabio samo tri gola, a Marić je imao tek pet. No gotovo u isto vrijeme su obojica eksplodirala i u zadnje kolo ušla s identičnim rezultatom: 18 golova i sedam asistencija, iako je Caktaš svoje zabio u sedam utakmica manje.

Nakon što se u zimu prošle godine vratio iz Rusije kao slobodan igrač, Caktaš je bio u središtu pozornosti zbog astronomskih 500.000 eura koliko ga je Hajduk godišnje plaćao. Sportski direktor kluba neoprezno je dopustio da cifre izađu u javnost, a Caktaša su razapeli nakon katastrofalnog otvaranja sezone i najgorih rezultata u povijesti. Izgubio je i kapetansku traku.

No Caktaš je jesenski dio prvenstva završio s dva gola u tri utakmice, a na proljeće je Hajduk proigrao s njim ili obrnuto. Potvrda sjajne forma došla je u zadnjih mjesec dana kad je zabio dva gola Rijeci u velikoj pobjedi od 4:0, dva Interu i hat-trick Rudešu. Zanimljivo, od 18 golova koliko je zabio, Hajdukov kapetan čak osam je utrpao najslabijoj momčadi lige - Rudešu. Ovo mu je najbolja sezona u karijeri, a zadnji veznjak koji je zabio približno toliko golova bio je Franko Andrijašević u šampionskoj sezoni Rijeke.

Na pragu reprezentacije 

Mirko Marić je kao 19-godišnjak došao u Dinamo iz Širokog Brijega za samo 100.000 eura, ali nije odigrao nijednu utakmicu. Dinamo ga je posudio Lokomotivi u kojoj je igrao solidno, da bi u zimu 2017. godine bio prodan u Videoton za pola milijuna eura. No zahvaljujući osječko-mađarskoj vezi, u rujnu 2017. stigao je u Gradski vrt. Zabio je 11 golova u 29 utakmica u Kupu i prvenstvu, ali ovo mu je bez sumnje najbolja sezona u karijeri. 

Bit će ovog ljeta upita za obojicu. Marića se povezuje s Glasgow Rangersima, koji su već kupili dva Osijekova igrača, dok bi Caktašu ovo bila prilika da realizira još jedan solidan transfer. Posebno ako ga Zlatko Dalić gurne u prvi sastav reprezentacije u prijateljskoj utakmici s Tunisom u Varaždinu idućeg mjeseca. A izbornik se sprema na taj potez nakon što je Caktaša stavio kao prvu zamjenu na popisu A reprezentacije.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više