Uefa i Fifa izgubili strpljenje: Poljaci ako se ne sredite do ponedjeljka, gubite Euro

FIFA i Uefa priznaju jedino aktualno vodstvo poljskog Nogometnog saveza, koje poljski premijer i ministar športa pokušavaju svrgnuti.

Čelni ljudi Uefe i Fife poručili su Poljskoj da se u najkraćem mogućem roku mora razriješiti zavrzlama na relaciji visoka politika - Poljski nogometni savez, jer će u protivnom izgubiti organizaciju Europskog prvenstva te neće moći sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010., ako se tamo plasiraju.

Naime, Fifa i Uefa ne dopuštaju nikakvo miješanje politike u sport, a poljski premijer Donald Tusk te Ministar sporta Miroslaw Drzeviecki ne žele odustati od smjene aktualnog vodstva Poljskog nogometnog saveza.

Poljsko Ministarstvo sporta suspendiralo je nogometni savez  zbog neriješenih pitanja oko korupcije. Tvrde kako savez ne posluje u skladu sa zakonom te da ne čini ništa kako bi se makla korupcija iz nogometa. Istovremeno, za novog izvršnog tajnika saveza postavili su Roberta Zawlockog.


Uefa i Fifa su ogorčeni činjenicom da se poljski premijer i Ministarstvo sporta miješaju u unutarnja pitanja nogometnog saveza, te odlukom da se pokuša smijeniti čelni čovjek poljskog nogometnog saveza Michal Listkiewicz i da se postavi Zawlocki.

"Nemamo još puno strpljenja, zapravo, imamo ga izuzetno malo. U dogovoru s Fifom poručujemo da ako se do ponedjeljka situacija ne promijeni, ozbiljno ćemo razmisliti o oduzimanju organizacije Europskog prvenstva 2012", rekao je savjetnik Michela Platinija William Gaillard.

Uefa i Fifa podržavaju aktualno vodstvo Nogometnog saveza, koje smatraju jedinim partnerom u organizaciji Eura.

"Organizacija Eura je povjerena Poljskom nogometnom savezu, nikako poljskoj Vladi. Ako je Ministarstvo sporta suspendiralo Savez i od toga se ne želi odustati, to znači da ne mogu organizirati Europsko prvenstvo", objašnjava Gaillard.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više