NOGOMET

UN oštro reagirao: Messi zaradi duplo više od 1693 nogometašica zajedno

Foto: EPA

UJEDINJENI NARODI, organizacija koja se zalaže za jednakost muškaraca i žena u društvu, objavili su podatke o zaradama u muškom i ženskom nogometu.

Prema objavljenim podacima, ponajbolji nogometaš svih vremena, Lionel Messi, godišnje zaradi 73,7 milijuna eura, dok je zarada 1693 nogometašice u najjačih sedam liga svijeta 36,8 milijuna eura.

UN je protiv toga i želi da se zarada u muškaraca i žena izjednači ili da bude približna. 

O tom problemu intenzivnije se počelo pričati na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za žene gdje su nogometašice zatražile veće bonuse na nastupe. Amerikanke su čak tužile svoj nogometni savez zbog spolne diskriminacije. Savez im je pokušao objasniti da od nogometaša imaju više dobiti, no prema podacima, američke reprezentativke prošle su godine samo na ulaznicama zaradile 51 milijun dolara, jedan više od nogometaša u SAD-u.

UN se oštro zalaže da se nogometašicama povećaju plaće. Manje poznate nogometašice, iako igraju u zvučnim klubovima, moraju raditi nešto izvan nogometa kako bi preživjele.

U svijetu profesionalnog sporta samo su se tenisačice izborile za jednaku zaradu s tenisačima. Na najvećim turnirima svijeta nagradni fond u ženskoj konkurenciji je isti kao i u muškoj.

Pročitajte više