Premiership

United igra loše pod trenerom kojeg otpisuju, ali ruši rekorde. Kako je to moguće?

Foto: Getty Images

MANCHESTER UNITED na korak je do rekorda po uzastopnim gostujućim pobjedama u Premier ligi, a ovaj je vikend dočekao kao momčad koja uz tri boda u zaostaloj utakmici može skočiti sve do drugog mjesta na ljestvici.

Pa ipak, u britanskim kladionicama Ole Gunnar Solskjaer je na popisu trenera koji bi sljedeći mogli dobiti otkaz u Premier ligi čak treći favorit. Norvežanin navodno ima povjerenje klupskih čelnika, ali komentari brojnih britanskih analitičara tvrde da na Old Traffordu ne radi dobar posao.

United pobjeđuje nakon preokreta, a Solskjaera su počeli kritizirati i bivši suigrači koji su ga podržavali

Problem Unitedovog trenera u posljednje vrijeme nisu rezultati, nego nedostatak konstantnosti, neuvjerljiva igra i način na koji dolazi do pobjeda. Momčad je od sedam ligaških pobjeda šest zabilježila nakon preokreta protiv znatno slabijih protivnika kao što su Newcastle, Brighton, Southampton, Everton, West Ham i Sheffield United. U ovim susretima United je većim dijelom bio slabija momčad, a to je neprihvatljivo za klub takvog renomea.

Osim toga, United je protiv Arsenala, Manchester Cityja, Chelseaja i Tottenhama osvojio samo dva boda uz katastrofalnu gol-razliku 1:7. Zato se mnogi pitaju je li Solskjaer tijekom dvije godine na klupi uopće nadogradio igru i kvalitetu momčadi.

U Solskjaera su počeli sumnjati i njegovi nekadašnji suigrači Roy Keane i Gary Neville, koji su ga ranije stalno podržavali.

"Mislim da Ole mora početi dominirati u utakmicama. United je u posljednjih nekoliko mjeseci dobivao samo na dva načina - igrajući na kontranapade ili igrajući dobro u određenim trenucima. To su dva načina na koja United pobjeđuje, ali oni moraju dominirati u velikim utakmicama u narednih šest mjeseci i to će biti odlučujući faktor za Olea", kazao je Neville.

Keane je bio blaži, ali dalo se naslutiti da je i on sve oprezniji u davanju pune podrške bivšem suigraču.

"Mislim da on mora osvojiti trofej. Mislim da će on zadržati ovaj posao do kraja sezone i da ćemo tada znati je li on pravi čovjek koji može vratiti Manchester United na razinu da osvaja trofeje", kazao je Keane.

Momčad je blizu rekorda i vrha tablice, otkud onda kritike?

Ovi komentari stigli su dok je United imao niz od devet uzastopnih gostujućih pobjeda u ligaškim utakmicama, a u međuvremenu je stigao i do desete te tako postao tek četvrta momčad u povijesti s takvim nizom u najjačem engleskom nogometnom razredu. United je u tim pobjedama, od kojih je šest zabilježio u ovoj sezoni, imao impresivnu gol-razliku 29:9.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Chelsea 2008. i Manchester City 2017. nanizali su 11, a Tottenham je 1960. imao 10 uzastopnih gostujućih pobjeda, ali samo su Spursi u tom nizu u svakoj utakmici zabili barem dva gola pa je United prvi klub koji je to učinio u Premier ligi. Osim toga, prvi je u povijesti šest uzastopnih pobjeda u gostima ostvario postigavši barem tri gola.

Zahvaljujući takvom nizu momčad sada ima šansu doći na samo dva boda zaostatka u odnosu na prvoplasirani Liverpool koji nakon jučerašnje pobjede nad Crystal Palaceom ima dvije utakmice više. 

Kako je uopće United došao do takvog niza i zašto je onda trener s takvim rezultatima pod tolikim pritiskom? 

Vratimo se na prvu Unitedovu gostujuću pobjedu ove sezone, 3:2 kod Brightona. Momčad je gubila 1:0, preokrenula na 2:1, pa u 95. minuti primila gol za 2:2.

Pobjednički gol United je zabio iz penala dosuđenog nakon posljednjeg sučevog zvižduka. Igrači su krenuli izlaziti s terena kada se aktivirao VAR i oživio utakmicu. Tako je Bruno Fernandes u desetoj minuti sudačke nadoknade pogodio za tri boda.

Brighton je imao veći posjed lopte (53%), više nego duplo upućenih udaraca (18-7) i čak tri promašene velike šanse. Domaćin je k tome čak pet puta pogodio okvir gola.

Rezultati nisu nikakva garancija za Solskjaera, čija je momčad po statistici vrlo prosječna

United je protiv Southamptona na poluvremenu gubio 2:0 pa preokrenuo na 3:2. Za razliku od susreta protiv Brightona, United je u toj utakmici statistički bio bolji od domaćina, ali ne toliko uvjerljivo kao što govori rezultat drugog poluvremena.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Solskjaeru je prijetila velika katastrofa i kod West Hama koji je na poluvremenu vodio 1:0 i imao čak četiri promašene velike prilike, a United nijednu. Izjednačio je Paul Pogba udarcem s oko 25 metara, a golu je prethodila diskutabilna odluka sudaca da nastave igru iako se činilo da je lopta izašla u aut. Kasnije je Unitedova momčad iskoristila zamah i slavila 3:1.

United je do preokreta u navedenim utakmicama dolazio nakon sjajnih individualnih poteza i relativno kratkih perioda igre u kojima je totalno dominirao, o čemu je govorio i Neville u izjavi s početka teksta.

O Unitedovom nedostatku konstantnosti govore i generalni statistički podaci. Momčad je sedma u prvenstvu po broju upućenih udaraca, deveta po broju dopuštenih udaraca protivnicima, šesta u posjedu lopte, osma po broju postignutih i tek 12. po broju primljenih golova.

Sve to govori da United ni po čemu nije među najboljima u Premiershipu. Ne postoji parametar iz kojeg se može zaključiti da se radi o sjajnoj napadački ili defenzivno orijentiranoj momčadi. To je jedan od razloga zašto je iz Lige prvaka ispao u Europa ligu, iako je u skupini nakon dva kola imao dvije pobjede nad PSG-om i RB Leipzigom.

Zbog toga i nije čudno što je Solskjaer pod pritiskom iako je u posljednjih šest prvenstvenih utakmica zabilježio pet pobjeda i jedan remi.

Od kluba kakav je United očekuju se vrhunski rezultati, vrhunska igra i izgrađen stil, a United za sada ima samo niz dobrih rezultata koji nisu nikakva garancija da će se takvo nešto i nastaviti.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više