hajduk

Ušetao na Poljud, nitko nije znao tko je, a onda je s Kranjčarom donio naslov

Foto: Dalmatinski portal

VEČERAS od 19 sati na Maksimiru posljednje kolo HNL-a igraju Dinamo i Hajduk. Modri su prvaci, imaju čak 27 bodova više od Bilih, dok Hajduk igra i za čast, ali i za bodove. Naime, izgubi li Hajduk danas, a Osijek kod kuće pobijedi Inter, Splićani će biti četvrti, što znači da će europska natjecanja početi od prvog pretkola, a Osijek od drugog.

Dok čekamo početak velikog derbija, prisjetit ćemo se utakmice Hajduka i Dinama iz 2002., koju je pogotkom iz slobodnog udarca riješio Vlatko Đolonga.

Najdraži trenutak karijere

''Cijeli život sam sanjao dati gol Dinamu pred punim Poljudom, a uz to je taj pogodak bio i odlučujući. To mi je bio jedan od najdražih trenutaka karijere'', kazao je kasnije jednom zgodom Đolonga, novoimenovani predsjednik Udruge veterana Hajduka, a prenosi Dalmatinski portal.

Pamti se i veliki naslov u Slobodnoj Dalmaciji ''Đolongomet'', no u ovom slučaju bi bila prava šteta da gol u derbiju i brojni trofeji potisnu u zaborav priču koja je u današnjim vremenima jednostavno nemoguća, a radi se o tome kako je Đolonga uopće došao u Hajduk.

''Nakon jednog treninga sam išao prema kancelariji, kada me na hodniku zaustavio dječak i pitao: 'Mogu li ja trenirati s vama?'' prisjetio se Siniša Jalić, trener koji je na Poljudu ostavio neizbrisiv trag u radu s mladima.

''Mogu li trenirati s vama?''

''Upitao sam ga: 'A tko si ti?' On mi se predstavio i rekao da je trenirao neko vrijeme u Splita i sad bi želio s nama. Rekao sam mu da dođe i pokuša. Od prvog treninga je na mene ostavio dojam izuzetno pozitivnog i jakog karaktera. Bio je pravi profesionalac, spreman trenirati i dva puta dnevno'', priča Jalić.

Zanimljivo je i to da je Đolonga prvih šest mjeseci u Hajduku samo trenirao, nije igrao utakmice. Jalić i Đolonga će na kraju zajedno proslaviti juniorski naslov prvaka Hrvatske u sezoni 1994./95., u generaciji Jurice Vučka, Gorana Tomića, Silvija Čavline...

No bila to godina Hajdukove duple krune i četvrtfinala Lige prvaka s Ajaxom. Đolonga se kao izlazni junior morao dokazati negdje drugdje da bi došao blizu prve momčadi. Otišao je u Uskok iz Klisa koji je taman bio ostvario svoj najveći uspjeh ikad, te igrao 1 B ligu. Ondje je trener bio Stipe Valenta, nekadašnji predsjednik Torcide, koji pamti Đolongu po hrabrosti i dobrom skoku glavom. Još uvijek ne i po snažnom udarcu jer slobodnjaci su u Uskoku bili rezervirani za Slavka Radića.

Majstor za slobodnjake

Uslijedila je epizoda u Orijentu, a onda i konačna afirmacija u Hrvatskom dragovoljcu. Ondje je Đolonga izvodio slobodnjake i izbio u prvi plan, a potom zapeo za oko stručnjacima Alavesa i preselio se u Španjolsku, odakle će se vratiti u - Hajduk. Dakle, u sezoni 2000./01. Đolonga je prvi put došao u prvu momčad Bijelih. Bile su mu već 24 godine, iza sebe je imao prvoligaško iskustvo, a Bijeli su tražili zamjenu za Antu Jažića koji je otišao u Rapid.

Đolonga je u Hajduku igrao na poziciji stopera ili lijevog bočnog, a s 'bijelima' je osvojio titule 2001., 2004. i 2005. godine, te Kup 2003. godine. Doživio je u bijelom dresu puno lijepih trenutaka, ali ostalo je i ožiljaka, s obzirom na europska posrnuća (prije svega Debrecen). No, onaj dječak s početka priče je doživio da odluči derbi protiv Dinama i postane kapetan Hajduka u generaciji Nike Kranjčara.

Niko se zove i Đolongin sin, koji je trenutno kapetan Hajdukovih pionira. Da, onih kojima je priređen doček nakon povratka iz Slavonskog Broda. Nedavno je proslavio rođendan i bilo je lijepo čuti da ga je nazvao i čestitao mu kapetan Osijeka, njegov vršnjak, a Đole mlađi mu je tom prigodom još jednom čestitao na Kupu. Djeca su između sebe prijatelji, tako su odgojeni, i najmanje su krivi za sve što se događa oko njih.

Što se tiče Đolonginog imenovanja predsjednikom Udruge veterana, on čak nije ni želio tu poziciju, ali priznaje da mu je imponiralo kada je u Hajdukovoj kino-sali vidio pedesetak bivših igrača, redom velika imena, kako ga predlažu i daju mu podršku. Đolonga danas ne radi u nogometu, on vodi kafić na Pjaci (nekad se išlo u Holcera, danas kod Đole), oduševljen je održanim sastankom veterana i Torcide, te vjeruje da će budućnost donijeti puno veće zajedništvo svih koji vole Hajduk.

Pročitajte više