Vastić za Index: Ne bojim se za Bilićevu momčad, znam da će svoje napraviti

IAKO mu je 38 godina na leđima, Ivica Vastić čovjek je od velikog povjerenja austrijskog izbornika Josepha Hickersbergera.

Koliko je zapravo Vastić popularan u Austriji, a posebice u Grazu bili smo svjedoci sinoć, kada mu je u 60. minuti priređen tzv. "standing ovation" od strane 15 tisuća oduševljenih navijača. Još veća euforija nastupila je dvadesetak minuta kasnije, kada je njihov Ivo zabio četvrt gol Malti.

Po isteku 90 minuta dogovorili smo se sa glasnogovornikom saveza za intervju sa Ivicom Vastićem, koji je prethodno podijelio na desetke izjava austrijskim medijima. Onda, nekih četrdesetak minuta nakon utakmice pojavio se sa smiješkom.

Ivo, pobijedili ste Maltu sa visokih 5:1, a postigao si i gol. Sigurno si zadovoljan?

"Naravno, kako ne bi bio zadovoljan. Moja velika želja prije utakmice bila je da postignem gol večeras i odužim se ovim prekrasnim navijačima, koji su fantastično primili. Sada tek vidim da me nisu zaboravili, da nisu zaboravili prekrasne godine koje sam proveo u Grazu. Što se tiče same utakmice, također sam zadovoljan, kako i ne bih bio. Ova uvjerljiva pobjeda dala nam je potrebnu dozu samopouzdanja prije početka Europskog prvenstva." - rekao je Vastić.

Navijači te ovdje doslovno obožavaju... Ivo je sinonim za božanstvo?

"Ha, ha, pa dobro nije baš tako, ali sigurno da se volimo. U Grazu sam stvorio ime, sa Sturmom sam tri godine igrao Ligu prvaka, osvajao prvenstva i kupove. Sve ono najbolje što mi se u nogometnoj karijeri dogodilo, dogodilo mi se ovdje, pred očima ovih navijača. Ovaj doček koji su mi priredili večeras, kao što sam rekao, dokaz je da oni to nisu zaboravili i vjerojatno nikada neće." - napominje austrijski reprezentativac.

Vratimo se malo na utakmicu. Austrija je uvjerljivo slavila, no, brine li te slabo izdanje obrane koja je u nekoliko navrata grubo griješila i na koncu iz jedne takve situacije i primila gol. Ipak radi se o slabom protivniku?

"Gledajte, ne bi se složio s vama da se radi o slabom i bezopasnom protivniku. Imaju oni nekolicinu brzih i snalažljivih napadača, koji znaju biti izrazito nezgodni iz kontre i polukontre. Što se tiče naše obrane, da, nekoliko su puta pogriješili, ali još je ovo faza priprema. Kod gola Maltežana malo smo zaspali, jedan je stoper izašao da napravi ofsajd zamku, a drugi je zakasnio. Dogodio se to ponekad, ne treba biti previše kritičan. Na našu sreću brzo smo na početku zabili dva gola pa je utakmica krenula mirnim tokom. Ipak pred kraj poluvremena previše smo se opustili i primili taj nesretni gol, a to nam se ne bi smjelo događati. No, kao što ste vidjeli u drugom smo dijelu opet smo bili pravi, zaigrali punom snagom i zabili još tri gola. Vidjelo se da nemaju šanse, kada mi zaigramo kako treba." - rekao je Vastić za Index.

Možeš li ovu utakmicu usporediti sa onom protiv Nigerije otprije nekoliko dana?

"Mislim da smo puno bolje odigrali ovu utakmicu. Ušli smo u nju kako treba, a onda je sve puno lakše. No, moram napomenuti da se Nigerija i Malta ipak kvalitetom ne mogu usporediti, Nigerijci su puno jači, ali daleko od toga da mi danas nismo odigrali fantastično, unatoč drugačijim mišljenjima, nije ova Malta toliko loša." - ističe Ivica Vastić.

Ivo, za nekoliko dana počinje prvenstvo. Kakva su tvoja očekivanja?

"Što očekujem? Očekujem ja, očekujem. Gledajte, Europsko prvenstvo vjerojatno je najbolje nogometno natjecanje na svijetu i ogromna šansa za sve nogometaše da se pokažu u pravom svjetlu, da se vidi koliko zapravo mogu i znaju. Svi su vrlo motivirani, jer nema bolje pozornice od ove. Mislim da će to biti, ne, ne, očekujem jedan golemi spektakl." - spremno će reprezentativac Austrije.

Kako si već blizu četvrtog desetljeća života, koliko za tebe znači ovaj poziv u reprezentaciju? Koliko ti znači povjerenje ukazano od strane Hickersbergera?

"Uh, to je za mene jedna velika, ogromna čast. U ovim godina biti dijelom reprezentacije, to se jednostavno ne može opisati. Vrlo sam zahvalan Hickersbergeru što me pozvao i nadam se da ću opravdati njegovo povjerenje." - rekao je Vastić u razgovoru za Index.

Što može Austrija? Neki je smatraju daleko najlošijom reprezentacijom na Europskom prvenstvu...

"Što može? Vjerujte mi, može svašta, ako dobro krene. Igramo kući, pred svojom publikom, koja će nas zdušno bodrit cijelo vrijeme, a mislim da smo tako sigurno jači za dvadesetak ili tridesetak posto. Uz njihovu pomoć možemo biti iznenađenje, ali jedino i samo uz njihovu veliku pomoć. Što se tiče konstatacije da smo najlošija reprezentacija na Euru, mislim da je ona neopravdana. Oni koji to govore, varaju se."- napominje Vastić.

Hrvatska?

"Uf, Hrvatska je vrlo snažna momčad. što je i pokazala u kvalifikacijama, izbacivši Englesku sa prvenstva. Izbornik Bilić na svakoj poziciji ima igrača svjetske klase, stoga je Hrvatska svakako jedna od najboljih momčadi tamo. Znate, ne bojim se ja za ovu Hrvatsku, znam je da će ona napravit svoje" - napominje Ivo.

Za kraj, Ivice, reci nam koga u svlačionici igrači vide kao najjaču reprezentaciju u skupini, koga se najviše pribojavaju?

"Ma, znate što, mi uopće ne mislimo o tome, uopće se ne zamaramo time. Za svaku se utakmicu jednako spremamo i za nas svi su protivnici isti. Sada smo trenutno maksimalno koncentrirani na utakmicu sa Hrvatima, a mogu vam otkriti da je atmosfera u svlačionici izvrsna.

Kako je već više od pola sata davao izjave, Ivu više nismo mogli zadržati. Na odlasku poželjeli smo mu sreću na Euru, zaslužio je to svojim visoko profesionalnim ponašanjem.

Pročitajte više