ŠAKETANJE SUIGRAČA Vidal i Kimmich za ove su udarače male bebe

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMET je odavno postao pitanje surovog profesionalizma, pa tako sve češće svjedočimo sukobima na terenu između igrača koji su igrali ili još igraju za isti klub, ali totalno izgube glavu kada se susretnu u reprezentativnom susretu. To smo sinoć zorno vidjeli na primjeru Bayernovog dvojca Vidal - Kimmich u finalu Kupa konfederacija.

> LUDE SCENE U FINALU Suigrači spriječili tučnjavu Bayernovih zvijezda

Džeko vs Manolas

Nedavno su Edin Džeko i Kostas Manolas, suigrači iz Rome, zakuhali sve u dvoboju Bosne i Hercegovine i Grčke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Od početka je bilo napeto i tenzije su bile više nego opipljive. Na prvoj utakmici ovih dviju reprezentacija u Pireju događalo se sve i svašta - od vrijeđanja bosanskohercegovačkih igrača, pokušaja invazije grčkih huligana na dio tribine s bosanskim navijačima, do onog po zlu čuvenog transparenta ''Nož, žica, Srebrenica.''

 
U Zenici se spremala osveta, a da Grcima neće biti lako bilo je jasno još prije početka utakmice kad je gostujuća himna brutalno izviždana. Do same završnice utakmice nogomet je još kako-tako i bio u prvom planu, a onda je nastupio kaos. Kako smo već napisali, povod masovnoj tučnjavi bio je sukob dvojca iz Rome.
 
Džeko je Manolasa uhvatio za vrat, ovaj mu je uzvratio guranjem, a da sukob preraste u tučnjavu, spriječili su BiH izbornik Mehmed Baždarević i grčki pomoćni trener. 
Ali samo nakratko, jer se prema Manolasu, koji se udaljavao put tunela zasipan predmetima s tribina, zaletio drugi nogometaš domaćih, Muhamed Bešlić. A prema njemu, također s leđa, trčao je grčki reprezentativac Giannis Gianniotas.
 
"Lančani sudar" i opća tučnjava spriječeni su naguravanjem pokraj korner zastavice, što koristi Stephane Gilli, pomoćni trener reprezentacije BiH, te nogom i desnom šakom pogađa Gianniotasa i pritom mu izbija dva zuba.
 
Užasna scena, koja čudom nije prerasla u još veću tučnjavu. 


 

A sinoć su njihove uloge u finalu Kupa konfederacija preuzeli Arturo Vidal iz Čilea i Joshua Kimmich iz Njemačke. U 58. minuti dvojac se sukobio iza gola, a ozbiljnije posljedice spriječili su ostali igrači.

I ne bi to bilo tako čudno da spomenuti dvojac ne dijeli svlačionicu Bayerna. Ovako je Kimmich, čini se, glavom udario Vidala, a on ga uhvatio za vrat i odgurnuo, pa će vjerojatno sljedećih dana pasti isprike i izjave kako se sve dogodilo u žaru borbe.

Možda ipak pretjerane borbe. 

Ronaldo vs Rooney

Možda najčuveniji sukob dvojice klupskih suigrača dok su branili boje svojih reprezentacija dogodio se u četvrtfinalu SP-a u Njemačkoj 2006. Igrali su Engleska i Portugal, a nakon što je u 62. minuti Wayne Rooney na centru igrališta krvnički nagazio Ricarda Carvalha tamo gdje najviše boli, Cristiano Ronaldo bio je najagilniji u traženju od argentinskog suca Horacija Elizonda da isključi Rooneya. Bijeli Pele, kako su tepali navijači Crvenih vragova Rooneyu, u bijesu je odgurnuo suigrača iz Uniteda, a sudac mu je pokazao crveni karton.

Engleska je naravno, po tko zna koji put, ispala nakon izvođenja udaraca s bijele točke, a navijači Manchestera poručili su Portugalcu da više nije dobrodošao na Kazalištu snova. Bili su to teški trenuci za Ronalda, jedno je vrijeme ozbiljno razmišljao o napuštanju Uniteda, strahujući od osvete navijača, no stvar je smirio upravo Rooney, koji je poručio navijačima:

''Ne radite gluposti. Ronaldo je napravio isto što bih napravio i ja. Igrao je za svoju zemlju i naravno da je želio pobjedu. Potpuno ga razumijem. Da je situacija bila obratna, ja bih napravio istu stvar ako bi to značilo da će Engleska proći'', kazao je Rooney, koji je tom izjavom na neki način dopustio povratak Ronalda na Old Trafford, a da je napravio pravu stvar pokazalo se dvije godine kasnije, kad su njih dvojica doveli United do naslova prvaka Europe u Moskvi protiv Chelseaja.

Situacije koje smo gore naveli dogodile su se dok su suigrači u klubovima igrali za svoju zemlju i svatko je od njih branio čast svoje domovine, pa su iracionalni trenuci koji nerijetko pomute razum na neki način čak i opravdani, no povijest nogometa pamti i sukobe suigrača koji su na travnjaku nosili isti dres dok su šakama navaljivali na onoga drugoga.

Bowyer vs Dyer

Lee Bowyer i Kieron Dyer kao nogometaši Newcastlea sukobili su se tijekom premijerligaške utakmice protiv Aston Ville 2005. "Svrake" su gubile 3:0 i imale igrača manje, a Bowyer se navodno naljutio na Dyera jer mu nije dodao loptu. Poletjele su šake, dva ''razjarena bika'' smirivali su svi na travnjaku, od suigrača do igrača Ville, a obojica su zasluženo dobila crvene kartone. Na presici nakon utakmice obojica su se ispričala, ali nisu mogla izbjeći drakonske kazne. Dyer je dobio tri, a Bowyer četiri utakmice suspenzije uz novčanu kaznu od čak 200.000 funti.

Batty vs Le Saux

Nešto stariji ljubitelji nogometa sjetit će se i situacije u kojoj su se osramotili igrači Blackburna, David Batty i Graeme Le Saux, u Moskvi u studenom 1995. za vrijeme utakmice Lige prvaka protiv Spartaka. Tek što je utakmica počela, u jednoj akciji sudarili su se Batty i Le Saux. Do lopte su došli Rusi koji su krenuli u napad, no sudac Pierluigi Pairetto prekinuo je napad Spartaka zbog bizarnog incidenta koji se događao izvan vidnog polja kamere. Batty i Le Saux su se divljački mlatili, a u udarcima je prednjačio Le Saux. Tim Sherwood, kapetan Roversa, nekako ih je uspio primiriti, no sve do kraja utakmice su jedan drugoga vrijeđali. I dok su se Englezi međusobno mlatili i svađali, Rusi su zabijali golove. Spartak je s 3:0 pregazio senzacionalnog osvajača Premiershipa, koji je grupnu fazu natjecanja završio na sramotnom posljednjem mjestu u konkurenciji Spartaka, Legije i Rosenborga.

''Uoči utakmice sam rekao svojim igračima da ćemo igrati protiv jake momčadi čiji su igrači svih 90 minuta spremni potući se jedan za drugoga. Iskreno, nisam očekivao da će se pomlatiti između sebe'', kasnije je pričao Oleg Romancev, trener Spartaka.

Rukavina vs Ademi

Da ni hrvatski nogomet nije pošteđen sličnih situacija, pokazao je šibenski dvojac koji je 2010. igrao za Dinamo. Ante Rukavina i Arijan Ademi potukli su se u svlačionici, navodno oko pitanja tko ima više prijatelja na Facebooku. Rukavina je, kako kažu svjedoci, dobacio Ademiju da se pred njim može sakriti, a Arijan mu je odgovorio da brojevi ne lažu. Rukavina se zaletio i nokautirao Ademija koji je iz svlačionice izašao sa šljivom ispod oka. Ademi je odmah izbrisao profil s te društvene mreže, a tadašnji trener Modrih Vahid Halilhodžić poslao je dvojac na dva dana odmora.

Pročitajte više