Video: Dvadeset godina od Giggsova debija za Manchester United

DANA 2. ožujka 1991. godine po prvi puta u svojoj profesionalnoj karijeri na travnjak je istrčao Ryan Giggs. Trofejni Velšanin ušao je u igru tijekom utakmice svog Manchester Uniteda i Evertona kao zamjena za ozlijeđenog Denisa Irwina.

"Ne sjećam se baš debija, sve je nekako mutno. Ne znam zašto, možda zbog toga što je sve bilo nekako neočekivano. Prije nekoliko godina pogledao sam isječak te utakmice i jedva da sam se ičega mogao prisjetiti ", rekao je 37-godišnji Giggs, iza kojega su rekordne 863 utakmice za United.

" Bolje se sjećam svoje prve utakmice u početnoj momčadi. Iako sam očekivao da ću nastupiti od prve minute protiv Manchester Cityja ostao sam iznenađen kada je menadžer Sir Alex Ferguson rekao da idem u igru."

Inače, tada 17-godišnji Giggs je u toj utakmici, koja je završila 1:0 za United, postigao gol. Doduše uz pomoć braniča "građana" Colina Hendryja.

"Sjećam se da me menadžer upitao jesam li dirao loptu i da sam mu odgovorio kako mislim da nisam. Rekao je: U redu, ja ću svima reći da jesi, pa ti je bolje i da ti tako kažeš."

Od tog trenutka do danas prošlo je dvadesetak godina kroz koje je Giggs s Unitedom osvojio 11 naslova najbolje momčadi engleskog nogometnog prvenstva i dvije Lige prvaka. Ukupno je s "crvenim vragovima" proslavio osvajanje 32 seniorska naslova.

Rekordi Ryana Giggsa:

- Jedini igrač koji je osvojio 11 naslova Premierlige

- Najviše nastupa u Premierligi ne računajući vratare
- Najviše asistencija u Premierligi (95)
- Jedini igrač koji je zabijao u svih 19 sezona Premierlige
- Jedan od dva igrača koji je igrao u svim sezonama Premierlige (Sol Campbell je drugi)
- Jedini igrač koji je zabijao u svakoj od 11 uzastopnih sezona Lige prvaka, od 1996–97 do 2006–07
- Jedini igrač Manchestera koji je zabio u 14 različitih sezona Lige prvaka
- Britanac koji je zabio najviše golova u Ligi prvaka i Europskom kupu
- Najviše nastupa za Manchester
- Prvi igrač koji je zabio 100 golova za Manchester
- Drugi veznjak koji je zabio 100 golova u Premierligi za isti klub

Pročitajte više