Video: Latvija - Balabanov vrhunac i Bilićev kraj

NAKON poraza od Grka jedino što je preostalo hrvatskoj reprezentaciji jest pobijediti Latviju i nadati se da će Gruzija nokautirati Grčku kako bi kao pobjednik skupine otišla na Euro.

Sudeći po dosadašnjim utakmicama, to ne bi smio biti problem, čak ni ovakvoj Hrvatskoj. Ako već Bilić ne zna u okršajima s nešto jačim ekipama (Ukrajina, Grčka...), Latvijce bi morao arhivirati. I onda otići.

Tri puta je Hrvatska igrala s Latvijom (nikad u prijateljskim utakmicama, uvijek u kvalifikacijama) i sva tri puta su naši slavili.

Prije deset godina stigao je dvostruki okršaj s Latvijcima, dok je Hrvatska koračala prema Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, s izbornikom Mirkom Jozićem.

Apsolutni junak tih dvoboja bio je Boško Balaban. 24. ožujka 2001. u Osijeku Hrvatska je slavila 4:1, Bole top u utakmici života zabio je hat-trick, a jedan gol dodao je Vugrinec za uvjerljivo slavlje.

Početkom lipnja (06.06.) trebalo je potvrditi pobjedu u Rigi, a uz dosta mučenja naši su do tri boda stigli Balabanovim golom, na asistenciju Rapaića. Pored igara u Dinamu, transferu Balabana u Aston Villu itekako su kumovali i ovi pogoci.


Posljednja bitka s Latvijom u sjećanju je i najmlađima. Prije nešto više od godinu dana, (3. rujna 2010.) u kvalifikacije za poljsko-ukrajinski Euro Hrvatska je startala sigurnom tricom u Rigi, uz igru koja nije bila vrhunska, ali se u usporedbi kako u posljednje vrijeme igraju Bilićevi izabranici takva partija se čini kao znanstvena fantastika.

S pola gasa naši su uzeli startna tri boda - krajem prvog poluvremena danas zaboravljeni Petrić je otključao bravu, početkom nastavka Ivica Olić povećao je prednost, a priču zaključio kapetan Srna. Nakon te utakmice uslijedili su remi s Grcima na Maksimiru i pobjeda u Izraelu, poslije koje je došao knock-down. Godinu dana dug.

Pročitajte više