Video - Navijači: Očekujemo od vlasti da više ne dopusti poraženima i propalim idejama da imalo ožive

U NEDJELJU prijepodne malo se Vukovaraca moglo vidjeti na ulicama grada. Tek pokoji znatiželjnik pratio je  kolonu navijača s prozora ili ispred kućnih vrata. Grad je preplavila rijeka navijača. Prema podacima policije, bilo ih je oko 2 700, no vizualni dojam kaže kako ih je bilo ipak nešto više. Neki kažu i preko tri tisuće.

> Navijači u Vukovaru bili mirni, no pjevali: Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati!

Mnogi su u Vukovaru danas očekivali nerede, pogotovo nakon provokacija Delija koji su nekoliko dana prije najavljenog posjeta po prvi put ujedinjenih svih navijačkih skupina Hrvatske pokojim prijetećim grafitom najavili kako bi moglo biti problema.

Snage reda navijače su dočekale već u Vinkovcima, gdje nam je jedan pripadnik specijalne policije kazao kako su i prije nego su se navijači iskrcali u nekadašnjem najvećem hrvatskom željezničkom čvorištu dobili dojavu da je u vlaku bilo nekoliko incidenata. No, većih izgreda ipak nije bilo.

Navijači iz osam najvećih gradova Hrvatske okupili su se po prvi put na jednom mjestu; Armada, Bad Blue Boysi, Torcida, Ultrasi, Kohorta, Tornado, Demoni, Ultras Mostar... Kako je i najavljeno, navijači su se klonili ikonografije, barem one svojih navijačkih klubova. Što se ustaške simbolike tiče, prokazala se, kako je i bilo za očekivati, kroz nekoliko šalova i majica s likom Ante Pavelića te ustaškim grbovima.

Do manjih incidenata došlo je tek ako bi se neki od inače dobro raspoloženih navijača iznervirao pretjeranom policijskom kontrolom ili novinarima kojima, prema mišljenju navijača, tamo nikako nije bilo mjesto. Do međunavijačkih incidenata nije došlo.

"Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati"

"Ovo je prvi put da su se susreli svi navijači, možda i zadnji. Barem ovako u miru. I to ne samo za Vukovar, nego za cijelu Hrvatsku", kazao nam je jedan od navijača, kojemu je neshvatljivo da u Vukovaru, gradu simbolu Domovinskog rata, na obližnjoj crkvi stoje ispisana četiri "S" na ćirilici. Incidenata od strane srpske nacionalne manjine nije bilo. Policija je pravovremeno reagirala na svaku provokaciju, pa i onu kada je jedan od pripadnika srbijanske nacionalne manjine prema povorci pokazao tri prsta, ali je od toga odustao već na verbalno upozorenje policajca. 

Nisu se ni navijači klonili provokacija, pa je tako već druga navijačka pjesma po kretanju povorke prema središnjem križu spomeniku na Dunavu sadržavala povike "Ajmo ustaše", "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", "Ubij, ubij, ubij Srbina" i "Ajmo Delije, ajmo Grobari, gdje ste se sakrili". Osim toga, navijači su skandirali i "Vukovar", "Ovo je Hrvatska" te pjevali "Zovi, samo zovi" i "Moja Domovina".

Na putu do vukovarskog memorijalnog groblja palim borcima zapaljena je i koja baklja, no jake snage policije, koje su cijelu situaciju nadzirale i kamerama (s krovova, na maricama i u rukama policijskih službenika), sankcionirale su istog trena sve što bi moglo dovesti do incidentne situacije.

"Neki još uvijek sanjanju svoj san o tamo nekoj velikoj Srbiji"

Nakon što su navijači u ime svojih klubova predali vijence na vukovarskom memorijalnom groblju, okupljenima se obratio legendarni hrvatski borac Petar Janjić, pročitavši zajedničku izjavu svih navijačkih skupina. Kazao je kako su se navijači u Vukovaru okupili kako bi iskazali moralnu podršku njegovim građanima te kako bi skrenuli pozornost svim mjerodavnima na situaciju u tom kraju.

"Sebe ne smatramo jedinim moralnim stupom ove države, ali smo zato posebno osjetljivi kada su u pitanju hrvatski nacionalni interesi. Naime, nakon zadnjeg incidenta, kada je nekolicina pripadnika srpske nacionalne manjine, skrivajući se iza boja jednog od beogradskih nogometnih klubova, zastrašivala hrvatske učenike, uništavajući hrvatsku imovinu i glasno vrijeđajući sve što je hrvatsko , nismo mogli ostati postrani", započeo je Janjić.

Opće je poznata činjenica da u tom gradu i okolici, nastavio je, još uvijek žive oni koji su tu 18. studenog 1991. godine prokazivali hrvatske branitelje i civile "samo zato što nisu bili njihovi".

"Očito da takvim ljudima, koji nas sada vjerojatno i čuju, nisu bila dovoljna stradanja ovoga grada i čitave Hrvatske, jer oni  još uvijek sanjanju svoj san o tamo nekoj velikoj Srbiji", kazao je Janjić, dodavši kako su svjesni da suživot u Vukovaru neće biti moguć "sve dok dio građana srpske nacionalnosti otvoreno ne bude zatražio oprost i prihvatio ovu državu kao svoju jedinu".

"Dosta nam je više licemjerja i takvih ljudi koje Hrvatska i naš poredak prozivaju kada je u pitanju ostvarivanje građanskih prava i povlastica, a da se sabotira hrvatski sistem kada je u pitanju građanska lojalnost", rekao je Janjić, prozvavši i hrvatsku vlast, političare, neke medije i nevladine udruge "koji svoje glasove dižu samo kada su u pitanju neki drugi narodi i interesne skupine".

"U medijima ima mjesta za kojekakve parade, dok su navijači prokazivani kao državni neprijatelji"

"Nažalost", kazao je Janjić, "u medijima često ima mjesta za izvještaje s pojedinih parada, dok su navijači često prokazivani kao državni neprijatelji broj jedan".

"Svjesni smo da ako u Hrvatskoj svatko bude govorio sebi u bradu, da će se u Hrvatskoj i po Hrvatima uvijek moći nesmetano pljuvati, a da će mjerodavni zbog bojazni da se nekome ne zamjerimo, uvijek politički opraštati i povući se. Zato poručujemo da ćemo i kada se vratimo u svoje gradove, daleko od problema Vukovaraca, uvijek pozorno pratiti što se ovdje zbiva i kada to bude zahtjevala situacija, opet dići svoj glas i ukazati na to da se s nekim vrijednostima u ovoj državi ne smije poigravati", kazao je Janjić, dodavši kako očekuju od hrvatske vlasti i javnosti da ubuduće bude oštrija i "da više ne dopusti poraženima i propalim idejama da imalo ožive".

Nakon Janjića navijačima je o mjestu gdje se nalaze, memorijalnom vukovarskom groblju, progovorio voditelj istoga, kazavši kako je ono osmišljeno isključivo za stradalnike Domovinskog rata, pogotovo za branitelje. Podsjetio je kako je tamo pokopano 938 žrtava pronađenih u masovnoj vukovarskoj grobnici, a među kojima je najmlađa žrtva bila beba od šest mjeseci, a najstarija žrtva žena koja je imala 104 godine. Podsjetio je i na to da se više od 500 osoba iz Vukovara još uvijek smatra nestalima, a da je takvih u cijeloj Hrvatskoj više od tisuću. 

Pet navijača uhićeno zbog "neprikladnih pjesama"

Policija je zadovoljna tijekom skupa kojeg je ocijenila "mirnim i dostojanstvenim", ali oko 14:30 sati manja skupina od pet navijača je privedena jer su u jednom vukovarskom kafiću pjevali pjesme neprikladnog sadržaja.

Pročitajte više