Video - Uz 10. obljetnicu povratka Dinama, Marić: Jurčić mi je govorio da će nas Franjo "ubiti"

NAVIJAČI Dinama u kinu Mosor proslavili su jubilarnu desetu obljetnicu povratka imena, prigodom čega je prikazan prigodni film o slavnoj borbi BBB-a. U nakani ih je spriječavao državni vrh po nalogu tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana, kojeg je ime potsjećalo na boljševička vremena.

Pod krinkom neželjene prošlosti Tuđman je prodavao svoju ideju hrvatstva preko najutjecajnijeg kluba, a navijači su se tome žestoko protivili. U tome su ih počeli pratiti i građani Zagreba koji su vjerovali da se oko Dinama ne odvija demokratski proces. Predsjednik je tad svoje mišljenje izrazio u pismu, koje je prilikom svečanosti bilo izvješeno u prepunom kinu Mosor.

Danas se na Franjinu poruku gleda s podsmijehom, kao i objašnjenje da se ime uklonilo zbog tradicije. Pano kina bio je obljepljen člancima koji svjedoče o tom vremenu. U razgovoru za portal Zagrebancija.com Dražen Ladić ususret svečanosti rekao je kako je svim igračima bilo teško i naglasio da se tad nije ništa moglo poduzeti da se ime promijeni ranije.

Silvio Marić sa sjetom je pričao kako je Kruno Jurčić bio šokiran viješću što je Mara za medije izjavio kako želi povratak imena Dinamo.

"Rekao mi je da će nas Franjo ubiti kad sazna", rekao je Marić za zagrebački portal, pa objasnio kako mu je Zlatko Canjuga poručio da nije normalan i sve zataškao rekavši Tuđmanu da je sve novinarska izmišljotina.

"Franjo je i dalje sumnjao, no prešao je preko svega jer me volio", dodao je Marić i naglasio kako je njegov san bilo igrati za Dinamo, a ne za Croatiju.

Iskusni policajac: Znao sam da provodim nepravdu

Dinamu je ime vraćeno nakon punih sedam godina, kad se zvao HAŠK Građanski i Croatia. BBB-i tu pobjedu slave kao najveću u svojoj povijesti. To svakako jest i najsvjetliji motiv u razvoju te navijačke skupine, pogotovo obzirom na posljednje vrijeme kad često bilježe incidente po europskim destinacijama svog kluba.

Nekoliko desetaka metara od kina zatekli smo policajca, mislili smo da je na dužnosti, da osigurava svečanost.


"Nisam na dužnosti, pa vam mogu reći da je to bilo čudno vrijeme. Vlastiti brat me optuživao da provodim nepravdu i da sam sudionik represije prema navijačima. Najgore je što sam se djelomično tako osjećao i sam. Kao osobu me žalosti poriv današnje mladeži za nasiljem", govori dugogodišnji policajac, koji je provodio red i mir po Tuđmanovim poimanjima i zaključuje:

"Drago mi je da je to vrijeme iza mene, danas se policija pravedno bavi problematikom navijača".

No tad je sve bilo po Franjinom i premašivalo je granice sportskog ponašanja. Njegov utjecaj na Dinamo postao je klasičan primjer državničke samovolje na granici s tiranijom, a tako je bilo do kraja njegovog života. Ime Dinamo vraćeno je dva mjeseca nakon Tuđmanove smrti.

Pročitajte više