Vučević: Dajte nam malo kredita, nevjerojatno se trudimo

DOPADLJIVI Varaždinci uzeli su Hajduku dva važna boda na Poljudu i ostavili tako trenera Vučevića s brojnim pitanjima uoči nastavka sezone i ogleda u Kupu Uefa protiv španjolskog Deportiva. Iako su pokazali neke stare boljke, Splićani su protiv Varteksa odigrali sasvim solidno.

> Tijek susreta drugog kola HNL-a

Mada će se neki nasmijati na ovu konstataciju, treba racionalno gledati na situaciju u Hajduku i položaj Gorana Vučevića, koji zaista radi u teškom okruženju. Da, Hajduk se pojačao, ali da se ta ekipa uigra trebat će vremena i ponekog prosutog boda, to je, naime, danak koji se mora platiti.

Odigrati mršavi remi s Varaždincima slab je rezultat, na tragu prošlosezonskih, ali napredak u igri, u odnosu na utakmicu sa Zadrom je vidljiv. Stvorilo se desetak dobrih prigoda, to je ono najvažnije, a golovi će doći s vremenom.

Obrana se pomalo konsolidira, nanovo je oformljen stari tandem Maloča - Živković, međutim vidljivo je da će im trebati još vremena da povrate nekadašnju kvalitetnu komunikaciju i sigurnost. Strinić je sve bolji, no, jasno je da će on ipak biti najslabija karika nekakve zamišljene udarne momčadi. Trebat će Striniću još puno velikih utakmica kako bi stasao i bio kvalitativno na istoj razini s ostatkom momčadi. No, činjenica je da Hajduk nema boljeg na tom mjestu.

Marijan Buljat veliki dobitak

Ako se može nešto pozitivno izvući iz prosutih poljudskih bodova, onda je to Marijan Buljat, koji će biti veliko pojačanje na desnoj strani. Iako još traži pravu formu, sigurno je na pravom putu, a pravi Marjan Buljat za dva koplja je ispred Rubila.

Vezni red večeras je djelovao solidno, unatoč izostanku nekolicine prvotimaca. Ipak treba primijetiti kako se mali Gabrić gubi. Kao da on i Vučević još traže njegovo pravo mjesto, kako da ga koncepcijski uklope u momčad, stoga se može zaključiti da ukoliko Drago nastavi u ovom stilu teško da će ostati članom prve momčadi. U sredini nikako ne dolazi do izražaja, dok na lijevom boku, sasvim uz crtu to i ne izgleda toliko loše.

Linić je neloš, bit će dobra zamjena da se Skoko ponekad odmori, ništa više i ništa manje od toga. Ibričić je, to sada postaje jasno, igrač kakvog je Hajduk trebao. Veliki emotivac, igrač poteza, igrač koji rješava utakmice. Nije on neki veliki trkač ili pak kreator, kao što je to Cernat bio, no, ima on svoje adute i to jake. Vrlo je jak na lopti, sjajna driblinga i odlična udarca. U paru sa Skokom i Andrićem mogao bi činiti ponajbolji vezni tandem HNL-a.

Zabrinjavajuća neefikasnost napadača

Što se tiče napada, Vučević je zaista u problemima. Naime, iako je zabio gol, Kalinić je promašio nekolicinu vrlo izglednih prilika, baš kao i Bartolović. Zabrinjava činjenica da napadači nikako ne mogu pronaći pravu formu. To je trenutno problem broj jedan i možda Leona Benka nije trebalo tako olako pustiti.

U svakom slučaju, Vučevića očekuje još puno posla. Teško je pronaći prvih jedanaest, priznao je. No, vremena je sve manje i treba ga pustiti da radi na miru. Na račun dosada prikazanog zaslužio je kredit navijača. Izostanak zvižduka ipak je teško tražiti od tradicionalno zahtjevne splitske publike.

Vučević: Izgubili smo dva velika boda

Goran Vučević bio je naravno nezadovoljan domaćim remijem protiv Varteksa, ali zna da je ovo bila, unatoč brojnim izostancima, ipak puno bolja partija nego protiv Zadra otprije tjedan dana.

"Izgubili smo dva velika boda, ali što je tu je. Zatvorimo ovu stranicu i okrenimo novu. Jednostavno, idemo dalje", započeo je presicu Goran Vučević.

Vučević ističe kako je Hajduk nezasluženo izgubio dva boda, naime, bio je puno bolji protivnik.

"Gledajte, činjenica je da ja tražim, zapravo zahtijevam da težimo igri i od toga neću odstupiti ni milimetar. Rani gol nas je sasvim poremetio, trudili smo se, imali puno prilika, ali nikako nas nije išlo. Da smo samo 30 posto šansi realizirali, s lakoćom bi pobijedili u ovoj utakmici. Reći ću čak kako smo nezasluženo ostali bez dva boda", odgovorio je trener Hajduka.

"Igračima ništa ne mogu prigovoriti"

Trener Vučević ističe kako ne može nikome prigovoriti, trud i želja svih aktera bili su neosporno uočljivi.

"Stvarno ne mogu nikome prigovoriti, ni stožeru koji je baš sve učinio sa svoje strane, a ni igračima jer je njihova želja bila golema. Međutim, realizacija je izgleda veliki problem, a neupitno je da nas sve zajedno čeka još puno posla", ističe Vučević.

Momčad Hajduka još se stvara i svi navijači trebaju biti strpljivi, kaže Vučević.

"Morate znati kako ovoj momčad treba dati vremena da se uigra i da neki igrači poput Marjana Buljata, koji je večeras bio vrlo dobar, nisu za Hajduk odigrali nego dvije utakmice. A onda se dogodi i onaj rani gol, strah se uvuče u kosti i gotovo", rekao je Vučević.

"Onako odvažno ući u igru kao Tičinović, s nepunih 17 godina, zaista je impresivno"

Tičinović je biser kakav dugo nije viđen, međutim, Vučević smatra da je još isuviše rano za neku osjetljiviju minutažu.

"Tičinovića zaista moram pohvaliti. Onako odvažno ući u igru s nepunih 17 godina zaista je impresivno. On stvarno zaslužuje pohvale. Što se tiče upita treba li on biti u prvoj momčadi, smatram da ne. Još je mlad i treba vidjeti kako se on nosi sa pritiskom. Želim ga uvoditi postepeno, ne dopuštam si da pogriješim po tom pitanju", smatra trener Hajduka.

Kalinić nikako da pronađe pravu formu. Da, zabio je, ali može on i mora puno bolje.

"Duboko vjerujem u Kalinića, treba imati strpljenja. On je za mene jedan od najvažnijih igrača ove momčadi, čovjek kojeg se zaista mora čekati jer vrijedi", odgovara Vučević.

Za kraj Vučević je ponudio nekoliko riječi utjehe, onako iz srca.

"Znate, razumijem nervozu koja je tu prisutna nakon ovoga remija i slabe igre. Nije lako pronaći prvih jedanaest. Nevjerojatno se trudimo i nije nam lako. Teško je u ovom okruženju raditi, pritisak je golem, ali smatram da možemo na pravi put", dodao je Vučević.

Besek: Realizacija je problem Splićana

Trener Varteksa bio je vrlo zadovoljan osvojenim bodom na Poljudu. Malo je i likovao.

"Sada se pokazalo kao istinito sve što sam pričao prije utakmice. Imamo vrlo dobru ekipu možemo igrati sa bilo kim. Prije utakmice sam priželjkivao da Splićanima predstavimo svoju prepoznatljivo pas igru, ali taj rani gol koji smo dali poremetio je moje planove i utakmicu gurnuo u jedan sasvim drugi smjer. Povukli smo se i čekali Hajduk na kontra napade", rekao je trener Varaždinaca.

"Hajduk je igrao dobro, puno bolje nego Zagreb u prvom kolu, ali primjetna je ta njihova neefikasnost", dodao je Besek.

Besek je za kraj ponudi svoje razloge na trenutke vrlo slabe i nepovezane igre obje momčadi.

"Ne bi želio kazati, mada to svi znaju, naime, nedostaje kvalitete u hrvatskoj ligi. Ništa ne smije opravdati tako nepovezano igru i toliko grešaka. Naši veznjaci su često rasipali lopte, svima im nedostaje mirnoće, ali što je tu je. Mi smo zadovoljni, bod na strani uvijek je uspjeh", za kraj će Vučević.

Iz Splita: Vedran Buble
Foto: Veljko Grbeša

Pročitajte više