Wenger predložio Alexa Fergusona za trenera godine

ARSENE WENGER pohvalio je svog trenerskog suparnika Alexa Fergusona za izvrsne uspjehe koje je ostvario s Manchesterom ove sezone te ustvrdio kako bi Sir Alex trebao biti proglašen trenerom godine u Premier ligi.

Wenger smatra da je Fergusonov najveći suparnik za naslov najboljeg trenera Readingov Steve Coppell, pri tom potpuno ignorirajući Josea Mourinha, koji je doveo Chelsae na prag osvajanja četverostruke krune.

Upitan za koga će ove godine glasati u natjecanju za trenera godine Wenger je odgovorio: "Mislim da ću ove godine glasati za Alexa Fergusona jer se nalazi u poziciji da se bori na svim frontama. Dobre šanse ima i Steve Coppel, od kojeg nitko nije očekivao ovako pozitivan rezultat. Reading je momčad koja svakoj utakmici pristupa s izuzetno pozitivnim stavom."

Nakon što je proteklih deset godina vodeća momčad sjevernog Londona slavila osvajanje brojnih natjecanja, prilično je čudno što će Arsenal ovu sezonu završiti bez ijednog trofeja. Najbliže što su došli slavlju bilo je finale Liga kupa u kojem su poraženi od Chelsea. Arsenalova nekonstantnost, koja već uvelike frustrira sve njihove navijače, najčešće se pripisuje neiskustvu, a Wenger priznaje da se stvaranje pobjedničke momčadi od svojih mladih igrača pokazuje puno težim nego što je očekivao.

"Ovo je najveći izazov moje karijere jer očajnički želim postići velike rezultate s ovom momčadi za koju smatram da ima ogroman potencijal. Moram ih natjerati da shvate kako igračka karijera brzo prolazi i nemaju puno vremena za sazrijevanje. Druga važna stvar je ne gubiti nadu zato što ove godine nismo ništa osvojili i vratiti se na teren iduće sezone čvrsto vjerujući da možemo ostvariti dobar rezultat. Biti profesionalac i mladi igrač znači i naučiti kako se nositi s razočaranjem. Ove smo godine doživjeli neka velika razočaranja, posebno ispadanje u Ligi prvaka. Ali to je sve dio procesa sazrijevanja. Igrači moraju to naučiti prihvatiti i ne dopustiti da neuspjeh zaustavi njihov razvoj", rekao je Wenger za službenu stranicu Udruge premierligaških trenera.

Wenger je također istaknuo i kako je ovosezonskom neuspjehu uvelike doprinijelo i preseljenje s Highburyja na novi stadion Emirates što je, prema njegovom mišljenju, kao da pola sezone igrate bez domaćih utakmica.

"Prema mom mišljenju, prvih smo deset utakmica igrali na neutralnom terenu. Iako smo igrali pred našim navijačima osjećali smo se čudno, kao da igramo na drugom planetu. Treba vremena da se stvori taj osjećaj domaćeg stadiona, poznata atmosfera u svlačionici. Potrebno je i navijačima priuštiti nekoliko lijepih sjećanja na pobjedničke utakmice, ali polako dolazimo do toga. To je stvorilo veliku razliku. Neke utakmice koje smo ovdje odigrali izjednačeno bi vjerojatno pobijedili na Highburyju. Ali, mislim da sad već možemo reći da je Emirates naš domaći stadion", zaključuje Wenger.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više