Championship

Za 160 milijuna i ulazak u Premiership bore se klub bez akademije i tajkunova igračka

Foto: Getty Images

VEČERAS od 20:45 sati na kultnom Wembleyju za plasman u Premiership igrat će Brentford i Fulham.

Na kraju njihovog okršaja bit će poznata treća momčad koja će iz Championshipa izboriti plasman u Premiership, nakon što su ranije u tome uspjeli Leeds United i West Bromwich Albion.

Pored sigurnog učešća u Premiershipu naredne sezone, ova utakmica osigurat će i ogroman novčani iznos za pobjednika. Prognozira se da će pobjednik ovog susreta zabilježiti profit od 160 milijuna funti.

Napadač Srbije najveća je Fulhamova nada

Brentford je regularni dio sezone okončao na trećem mjestu Championshipa, a dva kola prije kraja imao je veliku šansu da osvoji drugo mjesto i direktan plasman u Premiership. No, u posljednja dva kola klub je oba puta poražen i tako nije iskoristio kikseve West Bromwicha i Slavena Bilića koji su pobjegli za svega dva boda.

Fulham je bio četvrti i na kraju je imao isti broj bodova kao i Brentford (81).

U polufinalu play-offa za ulazak u Premiership Brentford je u dva susreta bio bolji od Swanseaja s ukupnih 3:2, dok je Fulham također s ukupnih 3:2 nadjačao Cardiff City.

Brentford će se u finalu najviše pouzdati u ofenzivce Saida Benrahmu, Bryana Mbuema i Ollieja Watkinsa koji su u do ovog finala postigli 58 golova. Watkins je bio blizu titule najboljeg strijelca prvenstva, ali je imao samo gol manje od napadača Srbije Aleksandra Mitrovića koji nastupa upravo za Fulham i koji je postigao 26 golova.

Jasno je da će Mitrović biti igrač u kojeg će Fulham polagati najveće nade, a prije ovog okršaja trener momčadi s Craven Cottagea strahovao je zbog povreda Mitrovića, Harryja Artera i Ivana Cavaliera. Na Parkerovu sreću, svi oni su spremni za finale.

Brentford je do ove razine stigao drugačijim razmišljanjem

Brentford će također imati sve igrače na raspolaganju tako da će trener Thomas Frank moći izvesti najbolji sastav.

Plasman u finale Championshipa ogroman je uspjeh za Brentford, kvartovski klub iz Londona koji je zadnji put u najjačem rangu engleskog nogometa igrao 1947. godine.

Za uspjeh ovog malog kluba koji nema svoju nogometnu akademiju zaslužan je Matthew Benham, vlasnik tvrtke Smartodds.

Benham je jedan od prvih u svijetu nogometa koji je u posao počeo primjenjivati sportsku analitiku. Igrače nije dovodio na temelju osnove statistike broja utakmica i broja golova ili nekih drugih parametara, već je počeo analizirati iz koliko šansi su zabili određeni broj golova, kako momčad igra u vrijeme dok su igrači na terenu i koliko udaraca na gol im treba za jedan gol. Sve ono što je danas normalno u analizama svih nogometnih klubova na svijetu.

“Nemamo novca da se natječemo s jačim klubovima. No možemo biti pametniji od njih”, rekao je Benham u jednom od rijetkih istupa u javnosti i okrenuo klub u drugom smjeru.

Takvim načinom rada uspio je dovesti Brentford na korak od plasmana u Premiership.

Skupocjeni Fulham je morao izboriti direktan plasman

Na drugoj strani nalazi se Fulham čiji je vlasnik Shahid Khan, američki biznismen milijarder i sportski tajkun, rođen u Pakistanu.

Khan ulaže ogromne novce u Fulham koji je kupio u srpnju 2013. godine. On je uspio uvesti klub u Premiership 2018. godine, ali tamo se zadržao samo jednu sezonu unatoč velikim ulaganjima u igrački kadar.

Fulham je daleko najskuplja momčad Championshipa i od njega se očekivalo da osvoji direktan plasman u Premiership umjesto da igra play-off. 

Susret od 160 milijuna funti

Naime, vrijednost momčadi prema Transfermarktu iznosi 144 milijuna eura, dok je vrijednost druge najskuplje momčadi prvenstva (Stoke City) iznosila više nego duplo manje (71 milijun eura). Brentford je treća najskuplja momčad lige (69 milijuna eura).

Najbolji pokazatelj Khanovih ambicija i njegovog bogatstva su navodi engleskih medija da on razmatra opciju o kupovini čuvenog Wembleyja.

U finalu Championshipa tako igraju klubovi koji su zahvaljujući potpuno različitim filozofijama stigli do sudara na Wembleyju. Jedni su se pouzdali isključivo u imućnog vlasnika, dok su drugi na ovu razinu stigli drugačijim razmišljanjem. Kartu za Premiership i nagradu od 160 milijuna funti dobit će samo jedan od njih.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više