Zadar opet srušio Cedevitu! "Euroliga nije opravdanje"

Foto: Hina 

U 20. KOLU regionalne košarkaške ABA lige Zadar je u nedjelju na svom terenu iznenadio Cedevitu i slavio rezultatom 81:72 (29:36). Junak susreta bio je centar Zadrana Filip Kraljević sa 30 poena i 7 skokova. Zadrani su tako ove sezone i drugi put pobijedili aktualne prvake Hrvatske, koji su ubilježili treći poraz u nizu.

Kraljević, ključni čovjek Zadra uz šut iz igre 12/16 upisao je 30 poena, sedam skokova i dvije asistencije. Kod Cedevite je Jacob Pullen ubilježio 23 poena i tri asistenicje, Miro Bilan je dodao 15 poena i 10 skokova, a Henry Walker 12 poena i šest skokova, no Zagrepčani se nisu uspjeli oporaviti od serije 14-2, koju su Zadrani napravili krajem treće i početkom četvrte četvrtine.

Domaćini su na otvaranju bili bolji. U drugu dionicu ušli su s vodstvom 18:12, a kad je sredinom druge četvrtine Lovre Bašić pogodio tricu, Zadrani su imali prednost 23:18. Međutim, do velikog odmora Henry Walker potom je zabio tri trice i predvodio Cedevitu do preokreta rezultata. Trener Zadra Ante Nazor na timeout se odlučio kad je na asistenciju Frana Pilepića na 4:04 min. do isteka prvog poluvremena Jacob Pullen pogodio tricu za Cedevitino minimalno vodstvo 24:23, a upravo je trica ranije spomenutog Walkera zaključila seriju gostiju 16-2, kojom su gosti otišli na vodstvo 34:25.

Prvo poluvrijeme naposljetku je završeno sa 36:29 u korist Zagrepčana, a poslije trice Frana Pilepića na 55 sekundi do isteka trećeg perioda Cedevita je vodila 54:50. Međutim, Boris Barać na to je pogodio tricu, a Kraljević je tri sekunde do isteka 30. minute zakucao za 55:54. Bilo je to ujedno prvo vodstvo Zadra u drugom poluvremenu, nakon čega je Kraljević zabio četiri, a Ivan Ramljak pet poena u seriji 9-2 kojom su domaćini otvorili četvrtu četvrtinu i tako poveli 64:56.

Cedevita, koja je nastupila bez Luke Žorića, je kasnije još imala svoje šanse. No, kod rezultata 67:62 Pullen je na četiri minute do kraja promašio oba slobodna bacanja. Potom je kod istog rezultata i promašio tricu, a Bilanu su poslije skoka u napadu ukrali loptu.

Vjerojatno presudna je bila trica od table s devet metara bivšeg igrača Cedevite Ante Delaša za vodstvo Zadra 72:63. Pullen je potom na nešto više od dvije minute do kraja na drugoj strani pogodio tricu i promašio dodatno slobodno bacanje za -6 Cedevite, no gosti u završnici nisu uspjeli doći do ozbiljnije šanse za preokret jer su domaćini dobro izvodili slobodna bacanja.

"Potpuno zaslužena pobjeda Zadra. Čestitam im na konstantnoj igri. Osim druge četvrtine, bili su bolji u ostatku utakmice", izjavio je trener Cedevite Veljko Mršić.

"Prvo poluvrijeme odigrali smo pristojno, a drugu četvrtinu jako dobro. Međutim, jedna glupost na kraju druge četvrtine, kada smo primili dva poena iz našeg posjeda na manje od sekundu do kraja Zadru je dala dodatni impuls za drugo poluvrijeme, koje smo napadački otvorili dobro, no obrana više nije štimala. Previše smo propuštali. Zadar je imao više energije. Puno lopti koje smo imali nadohvat ruke nismo uhvatili jer su igrači Zadra bili puno brži i reaktivniji nego mi."

"Euroliga nije opravdanje, moramo očvrsnuti"

Pri kraju utakmice Pullen je promašio tri bacanja, a Walker jedno…

"U završnici su četiri promašena slobodna bacanja u trenucima kad se utakmica odlučuje krucijalna. Tu smo možda mogli ostati na jednom posjedu, no promašivali smo. Nismo bili dobri i trebamo se čim prije popraviti. Mi smo momčad koja u prosjeku ima blizu 15 asistencija. Danas smo imali samo devet, a većina ih je bila na neki vanjski šut. Lopta nam nije cirukirala dobro. Bili smo previše statični i nismo igrali na način kako smo igrali do prije nekih dva tjedna. Trebamo se čim prije vratiti u staru formu. Neće biti lako. Igramo svaka tri dana, no što je tu je", dodao je Mršić.

"Bili su bolji od nas. Igrali smo protiv njih drugi put ove sezone i drugi put su bili bolji od nas. Pogađali su šuteve, a mi smo promašivali. Oni su skakali, bili su čvrsti, a mi smo bili mekani. To je jednostavno u košarci", rekao je Cedevitin razigravač Pullen.

Euroligu nije želio koristiti kao izliku: "To je loš izgovor. Potpisali smo da igramo dvije utakmice tjedno. Ako si mekan, mekan si. Moramo naći načina da očvrsnemo. Trenutno nismo uspješni jer ne skačemo, nismo čvrsti i dozvoljavamo protivnicima da rade što žele. Čestitam Zadru. Pobijedili su nas i igrali su bolje od nas. U drugom poluvremenu izašli su na teren i radili su sve što žele, a mi smo se bacili na leđa."

REZULTATI, 20. kolo

Petak:
Sutjeska - Igokea 72-83

Subota :
Krka - Partizan 70-75
Cibona - MZT Skopje 68-62
Budućnost - Union Olimpija 89-77

Nedjelja:
Mega Leks - Tajfun 92-70
Zadar - Cedevita 81-72

Ponedjeljak:
Crvena zvezda - Metalac

REZULTATI, 20. kolo

Petak:
Sutjeska - Igokea 72-83

Subota :
Krka - Partizan 70-75
Cibona - MZT Skopje 68-62
Budućnost - Union Olimpija 89-77

Nedjelja:
Mega Leks - Tajfun 92-70
Zadar - Cedevita 81-72

Ponedjeljak: 
Crvena zvezda - Metalac

Pročitajte više