Gdje je danas Hajdukova momčad koja je posljednja na Poljudu pobijedila Rijeku

Foto: Index

"IGRAMO na svojem stadionu, pred svojim navijačima. Napravit ćemo sve kako bismo došli do pobjede. Želimo biti svoji, igrati kvalitetan nogomet i kroz pravi pristup i igru doći do rezultata", uz napomenu kako će igrački kadar biti prilično izmijenjen istaknuo je Hajdukov trener Željko Kopić na današnjoj konferenciji za medije uoči sutrašnjeg ogleda s Rijekom na Poljudu (17 sati) u sklopu 27. kola hrvatskog prvenstva.

Prije i tijekom reprezentativne stanke u više se navrata najavljivalo kako će Hajduk i Rijeka u jadranskom derbiju odlučivati o drugom mjestu. Neovisno o drugoj poziciji, Hajduk je pred Rijeku pod svojevrsnim opterećenjem. U proteklih 11 ligaških okršaja Rijeka je na poljudskoj ljepotici slavila u šest susreta, a Hajduk - nijednom. 
 
Hajdukova posljednja pobjeda na Poljudu protiv Rijeke datira već davnog 7. kolovoza 2011. godine, odnosno prije šest godina i gotovo osam mjeseci. Opterećenje, odnosno imperativ konačnog trijumfa donekle je i razumljiv.
 
Splićani su bili trijumfirali pogocima Ante Vukušića (26') i Srđana Andrića (78'). Za Riječane je u posljednjem porazu u Splitu u tekućem desetljeću poentirao Andro Švrljuga (82'). Hajdukov šef stručnog stožera tada je bio Krasimir Balakov. Rijeka je bila pod vodstvom Alena Horvata.
 
 
Tadašnje posljednje sezone pred transformaciju famoznog formata lige 16 u ligu 12 Hajduk (54) je svršetak prvenstvene kampanje dočekao na drugoj poziciji s 21 bodom manje od prvaka Dinama (75). Slaven Belupo bio je trećeplasirani s 52 boda, a Split četvrtoplasirani s 50 bodova. 
 
Rijeka (38) je, pak, sezonu okončala na 12. poziciji. Premda je - kao i Lučko (31), Šibenik (27) te Karlovac (24) i Varaždin (8) - prema ligaškim pravilima trebala biti relegirana u drugu ligu, Rijeka je zadržala elitni status. Unatoč prvoligaškoj promociji, Dugopolje je odustalo od ulaska u društvo izabranih pa su ispala četiri kluba, a ne pet.
 
Pogledom na tu pobjedu očito je kako je splitski klub do današnjeg dana korjenito promijenio kompletnu momčad. Početnu postavu splitske momčadi ondašnjeg 7. kolovoza 2011. činili su Danijel Subašić, Mirko Oremuš, Mario Maloča, Rúben Lima, Masahiko Inoha, Tonći Kukoč, Srđan Andrić, Dinko Trebotić, Anas i Ahmad Sharbini te Ante Vukušić. U igru su još ušli Ivan Vuković, Mario Brkljača i Marin Tomasov.
 
Gdje je danas plejada spomenutih igrača na čijim je plećima polučena posljednja Hajdukova pobjeda nad Rijekom na Poljudu? 
 
Danijel Subašić (33) početkom 2012. godine napustio je Hajduk za milijun eura te je u Monacu postao nezamjenjiv vratar. S francuskim je klubom protekle godine osvojio nacionalno prvenstvo.
 
Mirko Oremuš (29) već se godinama nalazi u Izraelu. Nakon što je napustio Hajduk igrao je - uz jednogodišnju avanturu u Splitu - za Hapoel Tel Aviv, Hapoel Acre i Hapoel Petah Tikvu. Danas je član Hapoel Ashkelona.
 
Mario Maloča (28), svojedobno i Hajdukov kapetan, početkom srpnja 2015. godine prvi je put pronašao inozemni angažman te je potpisao za poljski Lechia Gdansk. Trenutačno, na jednogodišnjoj posudbi, nastupa za njemački Greuther Fürth.
 
 
Rúben Lima (28) može se pohvaliti kako je nastupao za ponajbolje hrvatske klubove - Dinamo, Rijeku i Hajduk. Kao lijevi bek u Hajduk je pristigao bez odštete iz portugalskog Beira-Mara. Nakon Hajduka nosio je Dinamov pa i Rijekin dres. Hrvatsku je napustio 2015. godine, a momentalno brani boje portugalskog Moreirensea.
 
Masahiko Inoha (32) kratko se zadržao u Hajduku. Međutim, tijekom svojeg višemjesečnog mandata stekao je status Torcidina miljenika. Poljud je napustio u veljači 2012. godine te se vratio u Japan. Hajduk mu je bio prvi i zasad jedini inozemni klub. Trenutačno nastupa za Vissel Kobe.
 
Tonći Kukoč (28) nakon utakmice s Rijekom i odrađene sezone u Hajduku promijenio je čak pet klubova (Brescia, CSKA Sofia, Livorno, Como, Zrinjski Mostar). Danas je branič mađarskog Honvéda, a prošle se sezone sa Zrinjskim ovjenčao bosanskohercegovačkom ligaškom titulom.
 
Srđan Andrić (38) umirovio se sredinom 2013. godine igrajući u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za Al-Wahdu. Osim Hajduka nastupao je i za Panathinaikos, od početka srpnja 2004. do konca lipnja 2007.
 
Dinko Trebotić (27) prošao je kroz sve Hajdukove mlađe selekcije te je etiketiran kao dijete splitskog kluba. Međutim, nakon utakmice s Rijekom na Poljudu prilično je mijenjao klubove pa je redom igrao za Zagreb, Lokomotivu, mađarski Videoton, izraelski Bnei Yehuda Tel Aviv i norveški Fredrikstad. Prošlog je ljeta potpisao dvogodišnji ugovor sa Slaven Belupom.
 
Anas Sharbini (31) svojedobno je bio Hajdukov najbolji, ali i najgori igrač. Njegovo je raspoloženje određivalo rezultate i izvedbe. Prije dolaska u Split nastupao je za Rijeku. Iz Hajduka je koncem srpnja 2012. godine otišao u saudijski Al-Ittihad Jeddah pa se potom godinu kasnije vratio u Rijeku. Okušao se i na šestomjesečnoj posudbi u turskom Osmanlisporu. I dalje je Rijekin igrač, no zadnju je službenu utakmicu odigrao 13. prosinca 2015. godine. Ugovor mu istječe 15. lipnja 2018. godine, a trenutačno je vrijedan 90 tisuća funti. Prema Transfermarktu, početkom veljače 2012. godine vrijedio je 3,6 milijuna funti.
 
Ahmad Sharbini (34) poslije poljudske je pobjede igrao za Istru 1961, saudijsku Al-Wahdu i bosanskohercegovačko Jedinstvo Bihać koje je napustio krajem siječnja 2014. godine. 
 
 
Ante Vukušić (26) mnogo je obećavao. Transfer u Pescaru u kolovozu 2012. godine za 3,3 milijuna funti bio je okarakteriziran kao Vukušićev uspon u napadačku elitu mladih centarfora, no ubrzo je zapao u sekundarni plan. Iz Italije je potom lutao Švicarskom (Lausanne), Belgijom (Waasland-Beveren), Njemačkom (Greuther Fürth) i Rusijom (Tosno). Danas je napadač poljskog drugoligaša Olimpia Grudziadza.
 
Ivan Vuković (31) također je nakon Rijeke promijenio podosta sredina. Pogodak protiv Intera u kvalifikacijama Europa lige na Meazzi lansirao ga je na naslovnice mnogih medija, ali južnokorejski Seongnam, srpski OFK Beograd, crnogorska Mladost Podgorica, izraelski Maccabi Netanya, makedonski Rabotnički te crnogorski Lovćen i Grbalj pokazali su se kao njegovi limiti.
 
Mario Brkljača (33) trenutačno je bez kluba. Početkom srpnja 2016. godine napustio je slovensku Krku. Prije Hajduka igrao je za Zagreb, a potom u međuvremenu i za Cagliari. Nakon pobjede nad Rijekom promijenio je nekoliko klubova (ruski Sibir, austrijski Mattersburg, bugarski CSKA Sofia i slovenska Krka).
 
Marin Tomasov (30), poznat kao vječiti potencijal hrvatskog nogometa, ostavio je upečatljiv trag u splitskom klubu. Danas se, kao Rijekin igrač, nalazi u kazahstanskoj Astani na jednogodišnjoj posudbi. Poslije napuštanja Hajduka igrao je za Zadar, njemački TSV 1860 München, Rijeku i saudijski Al-Nasr Riyadh pod vodstvom tadašnjeg trenera Zorana Mamića.

Pročitajte više