Zadrani osvojili Kup Hrvatske i približili se Euroligi

KOŠARKAŠKI klub Zadar pobjedom nad Zagrebom 84:69 osvojio je 15. Kup Krešmira Ćosića. Zadranima je to peti osvojeni Kup, a drugi zaredom.

Zadrani su sasvim zasluženo došli do pobjede koja im donosi vrijedne bodove za Euroligu. Zadar sada ima 51 bod, a Cibona 42.

Ukoliko Zadar bude prvi u regularnom dijelu Hrvatske košarkaške lige i iđe u finale doigravanja, gotovo da mu je osiguran mu trogodišnji nastup u najelitnijem europskom košarkaškom natjecanju.

Cibona pak mora biti prva i u regularnom dijelu i nakon play-offa kako bi se i iduće tri godine natjecala u Euroligi.

Inače, Zadrani su prošle godine osvojili Prvenstvo, također i Kup, no nisu stekli pravo nastupa u Euroligi, što je samo jedna od bizarnosti s kojima se susrećemo u našoj ligi.

Zadar - Zagreb 86:69 (24-12, 26-20, 15-20, 19-17)

Zadar je u utakmicu sa Zagrebom ušao vrlo nervozno, međutim Zagrebaši iako dosta bolji u vanjskoj liniji, šutirali su katastrofalno. Loš šut koštao je Zagrepčane ranog vodstva Zadra (plus sedam već u petoj minuti).

Od Zadra kao favorita očekivalo se da bude malo  agresivniji, no Amerikanci Vlade Vanjka pretjerali su već na samom početku. U 5 minuta napravili su svaki po tri osobne pogreške. Zadarska obrana obavila je veliki dio posla, limitirala je šut Zagrebaša, i favoriti odlaze na plus deset, na poluvremenu čak do plus 18 (50:32).

Zadrani su igrali na krilima Vladovića i Tvrdića, koji su zabili 20, odnosno 21 koš. Zagreb se pokušao vratiti, sjajni Mance ponovo je bio vrlo raspoložen. No, s dvije trice i nekoliko slobodnih bacanja Zadrani riješavaju utakmicu i u potpunosti se približavaju petom naslovu. 

Bez obzira na poraz, očigledno je da su se Mravi pozitivno šokirali dolaskom trenera Radulovića, te nakon crne serije loših rezultata konačno imaju snage odigrati 40 minuta. Ipak, protiv košarkaša iz Jazina jednostavno nisu imali nikakvih šansi.

Najefikasniji u sastavu Zadra bili su Damir Tvrdić sa 21 i Jakov Vladović sa 20 koševa, dok su Zagreb predvodili Marijan Mance sa 19 i Joško Garma sa 12 poena.

D.R.

Pročitajte više