EUROPA LIGA

Zagrepčani, nemojte da vas Villarreal zavara. Znate tko mu je trener i što to znači

Foto: EPA

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Ignacio Camacho, kolumnist španjolskog lista AS koji govori o situaciji u momčadi Villarreala i šansama zagrebačkog Dinama u četvrtfinalu Europa lige.

Većina onih koji financijski ili emocionalno žive od Villarreala vjeruje kako je ždrijeb bio naklonjen španjolskoj momčadi i kako je Dinamo dobar izbor s obzirom na to koga su sve mogli izvući. Svaka čast Modrima na onome što su napravili ove sezone u grupi, pa i kasnije u knockout-fazi, međutim Villarreal je favorit i bilo bi iznenađenje da se ne plasira dalje. Igrači, stožer i navijači vrlo su optimistični, posebice nakon što je klub posljednjih tjedana pokazao izvanrednu natjecateljsku formu.

Iskreno, puno više bojazni bilo je pred susret s kijevskim Dinamom. Uoči gostovanja u glavnom gradu Ukrajine Žuta je podmornica upisala dva uzastopna poraza u La Ligi i to nakon što je pet prethodnih prvenstvenih susreta bila bez pobjede. Zapravo, cijeli siječanj i veljaču Villarreal je izgledao očajno, a do slavlja protiv Eibara prije tri tjedna, kad su se konačno probudili, Unai Emery upisao je sedam utakmica bez pobjede za redom.

Eksplozija Morena preporodila je Villarreal

Preporod Villarreala potrefio se dakako s eksplozijom njegovog najboljeg igrača Gerarda Morena koji je u posljednje četiri utakmice postigao sedam golova. Daleko od toga da je Villarreal samo Moreno, ima tu još sjajnih igrača poput reprezentativnog stopera Paua Torresa koji je ključni čovjek obrane, Pedraze, Pareja i Alcacera, međutim činjenica je da ekipa nije ni izbliza tako ubojita i sigurna kao kada je on u svojim najboljim izdanjima.

Uostalom, brojke su vrlo eksplicitne. 23 gola i osam asistencija u 32 susreta. Čuvajte se njegove ljevice koja kad ne zabija, perfektno asistira Alcaceru s kojim se izvrsno razumije. Povijesno gledano, Villarreal je oduvijek imao kvalitetne napadače, od Andersona, Forlana, Rossija, Nihata, Llorentea, Soldada, ali treba reći kako od Diega Forlana, a ima tome već dobrih petnaest godina, nijedan igrač nije nudio tako dominantne, reklo bi se messijevske brojke.

Unatoč tome, dvojim da će netko za njega platiti 100 milijuna eura koliko iznosi otkupna klauzula. Ono što je također vrlo važno za Villarreal, spomenuti Pau Torres, koji se ozlijedio u prvom poluvremenu utakmice s Dinamo Kijevom i tri tjedna bio van stroja, proteklog je vikenda u gostujućoj pobjedi protiv Granade odigrao svih devedeset minuta i to na visokom nivou, što je uz uvjerljivo slavlje donijelo dodatni val samopouzdanja.

Emery je garancija uspjeha

Također, dobar dio samopouzdanja koje se da iščitati iz onoga što pišem dolazi iz činjenice da je aktualni trener Villarreala Unai Emery, a znate što to znači. Emery je svjetsko trenersko ime, čovjek koji je osvojio tri naslova Europa lige sa Sevillom te još jednom igrao finale kao trener Arsenala. On točno zna na koji se način treba postaviti u Europi i kako najlakše i najefikasnije proći dalje. Posebice je užitak gledati kako priprema utakmice knockout-faze. U tome je pravi specijalac.

Prije mjesec dana Villarreal se u prvenstvu nije mogao sastati s pobjedom, a onda je na otvaranju proljetnog dijela EL-a išao na noge Red Bull Salzburgu koji već godinama igra na vrhunskom nivou. Ispostavilo se kako je strah bio nepotreban i kako su Austrijanci pali bez ispaljenog metka. Villarreal je prošao s ukupnih 4:1, a moglo je biti daleko više. Kada govorimo o situaciji s ozljedama, i tu stvar ide na ruku Villarrealu.

Čujem kako Modri imaju više važnih igrača pod upitnikom, a u svlačionici Unaija Emeryja gotovo svi su sto posto spremi osim braniča Estupinana koji ionako u većini slučajeva igra samo prvenstvene utakmice. Emery će na teren vjerojatno poslati istu jedanaestorku koju je suprotstavio Ukrajincima. U sustavu 4-3-3 na golu će biti Asenjo, a u posljednjoj liniji Foyth, Albiol, Pau Torres i Pedraza. Trojku u sredini terena činit će Trigueros, Coquelin i Parejo, a onu ispred njih Chukwueze, Moreno i Alcacer.

Navijači vjeruju da Žuta podmornica mora u polufinale

Iako to na papiru izgleda prilično ofenzivno, nemojte da vas zavara. Emery je opsjednut kontrolom i svaki susret posebno priprema. Jako je oprezan i nikad ne srlja. Uostalom, kako se uopće može podcijeniti momčad koja u osmini finala s 3:0 svlada Tottenham? Čuo sam kako je Emery igračima nakon ždrijeba rekao da očekuje puni respekt. Momčadi koja Mourinha iz Europe ne može to napraviti slučajno. No čak i da nije bilo te veličanstvene pobjede koja je odjeknula svijetom, moram priznati da se Dinamovo ime posljednjih godina često spominje u Španjolskoj.

U modrom dresu stasao je jedan od najboljih mladih igrača koje imamo i jedan od najtalentiranijih veznjaka na svijetu. Zagrepčanima je Olmo donio veliki publicitet i na Dinamo. Ali za navijače Villarreala dileme nema, Žuta podmornica mora u polufinale. Ekipa igra sjajan nogomet, a nakon Dinama potencijalni protivnici su Slavija i Arsenal. Nekako sam uvjeren da će momčad koja u dvoboju Villarreala i Dinama prođe dalje proći sve do finala, a tamo je sve moguće.

Pročitajte više