Zakon o sportu u prvom tromjesečju 2003.

´NADAM se da ćemo već ovoga tjedna ili najkasnije drugi tjedan Vladi dostaviti prijedlog zakona o sportu, koji će najvjerojatnije biti upućen u saborsku proceduru još ove godine, a mogao bi biti izglasan u prvom tromjesečju 2003.´, izjavio je danas doministar prosvjete i sporta Stjepan Puhak na posljednjoj javnoj raspravi koju je, prije upućivanja zakona u saborsku proceduru, u Novinarskom domu organizirao Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN).

Doministar Puhak istaknuo je kako nema iluzija da će novi zakon automatski riješiti i sva pitanja hrvatskog sporta, ali će donijeti neka nova rješenja koja će, po njegovu mišljenju, bitno unaprijediti sustav sporta u Hrvatskoj od amaterskih i profesionalnih klubova, sportskih udruga i saveza do Hrvatskog olimpijskog odbora koji, i po odredbama novoga zakona, ostaje vrhovno sportsko tijelo u Hrvatskoj.

´Smatramo da smo dobro riješili pitanje sportskih objekata jer se po odredbama novoga zakona neće moći izvršiti prenamjena niti jednog sportskog objekta ako se ne osigura adekvatna zamjena´, rekao je Puhak uz napomenu da je u posljednjih nekoliko godina ´nestalo´ 30-ak nogometnih igrališta, te je naglasio da liječenje samo jednog narkomana stoji više nego kompletan pogon amaterskog nogometnog kluba u kojemu može vježbati više stotina djece.

Novinare je najviše zanimalo kako zakon predviđa riješiti pitanje profesionalnog sportskog kluba koje nigdje u Europi nije rješeno na zadovoljavajući način. Puhak je naglasio da smo se najviše koristili španjolskim iskustvima, prilagođenima našim prilikama. Tako temeljni kapital profesionalnog kluba ne može biti manji od milijun kuna, a ista fizička ili pravna osoba može izravno ili preko drugih osoba imati dionice koje joj daju pravo na više od pet posto glasova u glavnoj skupštini kluba, samo u jednom profesionalnom klubu istog sporta.

Za stjecanje dionica u profesionalnom klubu, koje daju više od 25 posto glasova u glavnoj skupštini profesionalnog kluba u prve dvije godine od osnivanja, potrebna je suglasnost Ministarstva prosvjete i sporta. Profesionalni klub koji ostvarenu dobit upotrijebi za obavljanje i unaprjeđivanje sportske djelatnosti, za koju je osnovan, na tu dobit ne plaća porez, a od ostvarene dobiti najmanje 70 posto mora upotrijedbiti isključivo za unaprjeđenje sporta, a 30 posto može raspodijeliti dioničarima. Međutim, Puhak smatra da tu neće biti većih problema jer sada u Hrvatskoj većina profesionalnih klubova jedva preživljava. ´Naši najpoznatiji klubovi, kao Hajduk i Dinamao, moraju ostati pod nekom vrstom društvene kontrole jer oni moraju ostati kotači razvoja sporta u svojim sredinama´, rekao je Puhak i naglasio da se ovim zakonom ne rješava pitanje financiranja klubova.

Pročitajte više