Zašto sam prosvjedovala za Dinamo

Foto: Hina / Index / zakon.hr

SVA nakaradnost pravnog okvira hrvatskog sporta godinama se projicira u funkcioniranju Dinama. Razmjeri apsurda su golemi, no objasnit ćemo ih u kratkim crtama.

>>> VIDEO: Više od tisuću Boysa i građana okupiralo ministarstvo sporta: Iza pljačke stoje vaše institucije! 

Predsjednik jedne od najmoćnijih građanskih udruga u zemlji trenutno prikuplja sredstva za jamčevinu kako bi iz istražnog zatvora izbavio svog izvršnog predsjednika, kojeg se sumnjiči da je sudjelovao u izvlačenju blizu 200 milijuna kuna iz gradskog kluba preprodajom igrača. Istražne radnje uključuju transfere tijekom posljednjeg desetljeća, a mogle bi rezultirati jednom od najtežih optužnica u samostalnoj Hrvatskoj, a građanski klub obilježiti kao krak zločinačke organizacije: obitelji Mamić, Damira Vrbanovića i njihovih poreznih i off shore suradnika.

Barišić: Jamčevinu za Mamića skupljamo privatno 

Vremešni Dinamov predsjednik Mirko Barišić situaciju ne smatra alarmantnom da sazove Skupštinu kluba. Kao što rekosmo, on skuplja jamčevinu za inkriminiranog Zdravka Mamića, uvjeren u njegovu nevinost i političku prirodu progona.

Riječ je, dakako, u privatnom činu prikupljanja sredstava, zatražili smo potvrdu od predsjednika Dinama, kako javnost ne bi stekla dojam da Zdravka izvlačite novcem iz kluba?

"Privatan je čin. Vi ionako stvarate javno mnijenje, stoga nemam potrebu ništa više reći. Očekujemo da ćemo skupiti novac kroz nekoliko dana."

Uz financijskog direktora Mateja Škegru i direktora Tomislava Svetinu, odgovorna ste osoba građanske udruge i predstavljate oko devet tisuća svojih članova. Ne smatrate li optužbe da ta udruga godinama praktički služi kao obiteljski bankomat povodom da ipak sazovete Skupštinu?

"Sve radimo po zakonu i neće biti izvanredne Skupštine", odriješit je Barišić. 

Zašto plaćamo sportske inspektore koji spamaju jedni druge po uredima? 

Predsjednik, drugim riječima, ne smatra da postoje moralni razlozi za raspravu i suspenzije unutar kluba. Dobar dio javnosti, ali što je bitnije i članova kluba, smatraju kako treba raspustiti kompletnu upravu, na čelu s Mamićima i Barišićem, njihovim izvršnim i nadzornim odborom te direktorima.

Imaju li za to zakonsku mogućnost? To je pitanje i apsurd kojim se već duže vrijeme bavimo, kao i razlog zbog kojeg Bad Blue Boysi danas prosvjeduju baš ispred vrata Ministarstva sporta i famozne sportske inspekcije. Već duže od tri godine sportski inspektori, raspoređeni po svim županijama, ne mogu nas uvjeriti u istinske razloge svog postojanja. Inspekcija bi trebala nadzirati primjenu Zakona o sportu, a u praksi se to često svodi na mejlanje između ministarstva i inspektora s ciljem prebacivanja odgovornosti.

Notorni je primjer sukob interesa državnih dužnosnika u tijelima sportskih udruga i saveza: Mornarovo ministarstvo upozorava sportsku inspekciju na kršenje zakona, a oni odgovaraju da provode izvide, dok se predmet njihove istrage - saborski zastupnik, u uredu pored uredno registrira kao predsjednik sportskog saveza. Ministar Mornar istovremeno objašnjava da "zakon baš nije moguće u potpunosti provesti", jer bi praktički svi bili u nekom sukobu.

Sve te silne ljude koji spamaju jedni druge po institucijama plaćamo iz svog džepa. Tu bolnu spoznaju osvijestili su možda najjače upravo članovi Dinama, koji su iscrpljeni borbom za svoja prava u lipnju 2014. godine dobili potvrdu Vrhovnog suda da je Skupština Dinama zakonita, kao i sva njezina tijela i akti.

Izborili su se tek za minimalne izmjene Statuta, poput kultne odredbe o javnosti kluba, a koju klub jedno vrijeme nije želio javno objaviti i veće ovlasti povjerenicima kluba, najvjernijim klupskim vojnicima, preko kojih se članovi mogu kandidirati za učešće u Skupštini. Lista potom prolazi kroz ruke Izvršnog odbora, koji kroji Skupštinu, a ona potom potvrđuje članove Izvršnog odbora. U prijevodu, legalno biraju jedni druge. I usput si prikupljaju za jamčevine.

Država odgovornost potpuno prebacila na članove Dinama kojima u isto vrijeme uskraćuje prava u klubu! 

U tom odnosu snaga, jasno je da neće ni ukinuti jedni druge. Nevjerojatno je, međutim, da ne postoji razina odgovornosti institucija, odnosno mehanizmi za suspenziju građanske udruge ili njezinih tijela i članova, koji koriste i javna sredstva, a sumnjiče se za izvlačenje stotina milijuna kuna. Sukladno starom Zakonu o udrugama državni odvjetnik mogao je u ime zaštite društvenih interesa od suda zatražiti suspenziju pa čak i trajno ukidanje pojedine udruge, no novi zakon tu mogućnost više ne propisuje. Također, s godinama je preinačena i odredba Dinamovog Statuta o izgonu osoba protiv kojih je započeo kazneni postupak za djelo za koje se može izreći kazna duža od tri godine iz klupske uprave, za što je sada potrebna pravomoćna presuda.

Tko i kako, dakle, može dovesti u pitanje legitimitet ovakve uprave Dinama?

Sukladno statutu, Izvršni odbor kluba, smatrajući da pojedini članovi klubu nanose štetu svojim radnjama. Članovi Mamićevog IO-a šefa sukladno Statutu mogu prijaviti "i dok traju određen postupci", no posve je jasno da oni to neće učiniti. Druga mogućnost je članak 42. Zakona o udrugama, koji govori da je član udruge, ukoliko smatra da je udruga povrijedila Statut, ovlašten na to upozoriti Skupštinu kluba. Ako se upozorenje ne razmotri u roku od 30 dana, član može podnijeti tužbu općinskom sudu radi zaštite svojih prava. U praksi, svaki član Dinama može prijaviti Skupštini da sumnje u izvlačenje milijuna kuna iz kluba od strane izvršnog predsjednika štete ugledu kluba, a Skupština po tom zahtjevu mora postupiti i otkloniti nepravilnosti. Nejasno je kako bi to bilo izvedivo, obzirom da službeni Dinamo svim srcem i blagajnom gine za svog utamničenog gazdu.


Jasno je, međutim, da nadležno Ministarstvo uprave, koje je odavno moralo ustrojiti sportske udruge posebnim aktom, taj problem prebacuje na leđa građana. Ako ste član Dinama i smeta vam što klupske čelnike USKOK sumnjiči da su vam ukrali blizu 200 milijuna kuna, uložite prigovor Mamićevoj Skupštini. Ako ne prođe, ostaje vam općinski sud i Ministarstvo Arsena Bauka. Ako ništa, kao sljedeća meta prosvjeda. Sumnjate da plaćate članarinu zločinačkoj organizaciji? Pred zakonom, prava su vam mala, a obveze goleme; jer upravo vama zakon nameće odgovornost da svoje sumnje i sudski dokažete. Vlast problem u potpunosti prebacuje na leđa onih kojima godinama sustavno ubija njihova prava, dok ih vlastiti klub na sve moguće načine od sebe udaljava. Primjer za to je i zakon koji Dinamu dopušta da samostalno kroji crne liste posjetitelja i novinara, a koje su trenutno van uporabe isključivo dobrom voljom Zdravka Mamića. Radikalne metode nisu poželjne, ali demokratski prosvjed, popularno zvan "ulica", protiv ovakvog licemjerja i institucija koje djeluju kao produžena ruka Dinama i HNS-a svakako jest; on je naše pravo, odraz građanske zrelosti, odgovornosti ali i ljubavi. Zato smo danas bila na Sveticama, i bit ću svaki sljedeći put.  

I zato mi je posebno drago da "ulica" danas nisu samo navijači Dinama, već i građani Zagreba, članovi Hajduka, slučajni prolaznici i svi ostali koji su došli podržati prosvjed protiv kriminala u svim porama društva. 

 

VIŠE OD TISUĆU BOYSA PRED MINISTARSTVOM SPORTA: "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije"

Posted by Index Sport on 27. studeni 2015

Taktiku slaže Jadranka Sloković

Nema sumnje da je Dinamo raritetan klub, a potvrđuje to i činjenica da Zdravko Mamić, u slučaju da mu se istražni zatvor zamijeni uplaćenom jamčevinom, neće smjeti komunicirati s jedinim nadređenim čovjekom u Dinamu. Izrečena mu je mjera opreza zabrane komuniciranja sa svjedocima, no nije mu zabranjeno obavljanje djelatnosti. Izvršni predsjednik kluba može normalno doći na posao, ali ne smije komunicirati s trenerom, direktorima i ostalim svjedocima. Ključnu ulogu u rješavanju ove taktičke zavrzlame preuzet će odvjetnici.

Pročitajte više