Završena "Polarna avantura" Kristijana Curavića

Jučerašnji povratkom u Zagreb završen je dvotjedni projekt Kristijana Kike Curavića koji je ispod leda Sjevernog pola srušio vlastiti rekord u ronjenju na dah zaronivši do dubine 51.2 metra.

"Ovaj rezultat velika je stvar ne samo za mene već i za Hrvatsku. Nitko do sada nije zaronio ispod leda Sjevernog pola. Ovim nije samo srušen svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda, već je ovime osvojeno i podmorje Sjevera," kazao je Curavić, na novinarskoj konferenciju u hotelu Regent Esplanade, nakon što je okončan projekt pod nazivom "Polarna avantura".

Curaviću je pri temperaturi zraka -18 stupnjeva Celzijusa i vode -2 stupnja Celzijusa trebalo minuta i 34 sekunde da za metar i 20 centimetara popravi svoj prošlogodišnji rezultat ostvaren na zaleđenom norveškom jezeru Djupvatnet.

"Uron je bio lakši dio, 30-tak posto cijele akcije. Do te dubine trebalo mi je 40 sekundi. Izron je bio mnogo teži i morao sam biti vrlo oprezan i maksimalno koncentrira," pojasnio je Kike, dodavši kako se nemoguće kvalitetno pripremiti za uvjete koji vladaju na najsjevernijoj točki Zemlje. U njegovoj ekipi bili su ronioc iz Belgije, Rusije, Norveške i dvojica Hrvata.

"Mentalno i fizički nismo bili dobro pripremljeni, no snagom volje sve smo nadoknadili," zaključio je 31-godišnji Curavić, koji je rođen na Krapnju, međutim veći dio mladosti proveo je u Norveškoj, a i danas živi na relaciji Krapanj - Oslo.

Podršku njegovom velikom uspjehu koji, osim u sportskom smislu, znači i promociju za Hrvatsku pružio je i ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac naglasivši kako je ovaj pothvat velika stvar za našu domovinu i razlog za ponos svima nama.

"Svojim samoodricanjem i radom Kike je pokazao kako se treba ponašati i on bi trebao biti uzor za mlade," naglasio je Primorac čestitavši Curaviću u ime hrvatske Vlade i svog ministarstva.

Dio "Polarne avanture" imat će priliku vidjeti i gledatelji RTL televizije, koja je Curavića pratila na Sjevernom polu. Snimljeno je 50-tak sati materijala, a prema riječima producenta Danijela Peka snimljeni dokumentarni film emitirat će se u nekoliko nastavak tijekom svibnja.

(Hina) xdl ydl

Pročitajte više