Ždrijeb u Nyonu: Evo tko su mogući protivnici hrvatskih klubova

Foto: Getty Images/Guliver Image

U ŠVICARSKOM Nyonu danas je na rasporedu ždrijeb prva dva pretkola Lige prvaka i Europa lige, a u među kuglicama će se naći i imena tri hrvatska kluba - Dinama, Hajduka i Lokomotive. Posljednji domaći predstavnik - Rijeka, priključit će se u trećem pretkolu Europa lige, čiji će parovi biti odlučeni naknadnim ždrijebom i to 15. srpnja ove godine.

Ono što je važno napomenuti, jest činjenica da su uspješnim nastupima posljednjih godina hrvatski predstavnici stigli nadomak elitnih 15 nacionalnih razreda Europe, koji svake godine imaju osigurana dva predstavnika u kvalifikacijama za LP. Naime, u ovom trenutku ispred nas se nalazi Rumunjska sa nešto manje od boda prednosti. Ukoliko predstojeće sezone hrvatski klubovi budu uspješniji od rumunjskih i anuliraju tu prednost, na kraju sezone zasjest ćemo na na 15. mjesto.

Što će to u praksi značiti? Prvak hrvatske natjecanje će započeti u trećem pretkolu Lige prvaka, umjesto u drugom, dok će drugoplasirana momčad HNL kvalifikacije Lige prvaka započeti u trećem kolu skupine ne-prvaka. Protivnici će tu biti vrlo jaki (ove sezone to su Šahtar, Ajax, Anderlecht, Fenerbahče te praška Sparta), međutim u slučaju poraza, hrvatski predstavnik će europsku avanturu nastaviti u play-off EL-a.

Izraelski Hapoel, ljubljanska Olimpija, skopski Vardar najveće prijetnje Modrima

No vratimo se na ovogodišnji ždrijeb, odnosno Ligu prvaka, gdje će aktualni prvak hrvatske biti nositelj. Zagrebački Dinamo je s koeficijentom 25.775 šesta najbolje pozicionirana momčad u drugom pretkolu, iza austrijskog Salzburga, škotskog Celtica, ciparskog APOELA, bjeloruskog BATE-a te poljske Legije. Što se tiče mogućih protivnika, treba reći kako među 17 nenositelja nema izrazito kvalitetnih ekipa, koje bi trebale predstavljati preveliku prepreku Modrima.

Najlakši protivnici Modrih u ždrijebu drugog pretkola trebali bi biti latvijska Liepaja, albanski Partizani Triana, finska Seinajoki te crnogorska Mladost Podgorica. S druge strane, najkompliciraniji ždrijeb, barem s obzirom na klupski koeficijent, bili bi luksemburški Dudelange, litavski Žalgiris, izraelski Hapoel, slovenska Olimpija, malteška Valetta te makedonski Vardar.

Lokosi u prvom pretkolu moraju izbjeći Kazahstance, Crnogorce, Mađare i Bugare

Što se pak tiče Europa lige, Lokomotiva će se naći već u ždrijebu prvog pretkola, gdje će Lokosi biti nositelji. Najteži potencijalni protivnici klubu s Kajzerice su kazakhstanski Ordabasy, luksemburška Fola, crnogorski Rudar i Budućnost, mađarski MTK-a te sofijska Slavija, dok bi najlakši zadatak trebali predstavljati gibraltarska Europa, velški Connah, estonski Infonet te andorska Santa Coloma.

Lokosi su imali sreće jer će i u drugom pretkolu, i to kao posljednjeplasirana momčad po koeficijentu, imati status nositelja. Najteži ždrijeb za Zagrepčane u ovom su pretkolu islandski Reykjavik, gruzijska Dila Gori, škotski Aberdeen te norveški Odd Grenland. Najlakši protivnici, kada se gleda koeficijent, su Domžale, bugarski Beroe, bosanski Široki Brijeg te moldavski Zimbru.

Hajduku opet prijete Dila Gori te škotski Aberdeen koji je prošle godine izbacio Rijeku

U ždrijebu drugog pretkola naći će se i splitski Hajduk, koji usprkos statusu nositelja neće imati ni približno lagan zadatak. Najteži protivnici su već spomenuti u slučaju Lokomotive, s tim da listi nepoželjnih klubova treba dodati i azerbajdžansku Qabala, kazahstanski Kairat, koji je prošle sezone izbacio Crvenu Zvezdu, izraelski Beitar te rumunjski CSMS.

Najlakši protivnici za Bijele trebali bi biti islandski Breidablik, armenski Pyunik, estonski Kalju Nomme, estonska Levadia, sjevernoirski Linfield te albanski Kukesi. Inače, Hajdukovci su nositelji i u trećem pretkolu, dok im mjesto nositelja u play-offu trenutno bježi za 11 mjesta. Rijeka bi međutim u ovom pretkolu trebala biti nositelj.

Pročitajte više