Zewlakov: Moramo pobijediti Hrvatsku, bar zbog časnog oproštaja od Eura

BRANIČ Poljske reprezentacije Michal Zewlakov obećaje da će njegova selekcija dati sve od sebe kako bi pobijedila Hrvatsku, "pa makar to značilo i samo častan oproštaj od Eura".

"Iznevjerili smo naše navijače i zato moramo dati naš maksimum protiv Hrvatske, kako bismo im eventualnom pobjedom dali barem malo razloga za slavlje i veselje. Osim toga, dokle god postoje teoretski izgledi za naš prolaz u četvrtfinale, pa makar oni bili i sasvim minimalni, ne smijemo se predati", kaže Zewlakov.

Svjestan je da će Hrvatska u tom susretu nastupiti s velikim brojem novih igrača, ali u tome ne vidi neku prednost:

"Znamo da će Hrvati biti opušteni u tom susretu, budući da su već osigurali plasman u četvrtfinale. U njihovoj momčadi zaigrat će mnogi pričuvni igrači, ali to za nas neće biti neka naročita usluga, jer će se svi ti igrači sigurno željeti nametnuti njihovom izborniku", procjenjuje poljski branič.

U B skupini teoretski može odlučivati i koeficijent iz kvalifikacija
 
Ukoliko Austrija pobijedi Njemačku u 3. kolu B skupine EP-a, a Poljska Hrvatsku, moglo bi se dogoditi da o prolazu u četvrtfinale odlučuje koeficijent uspješnosti u kvalifikacijama za SP 2006. i EP 2008.

Scenarij je teško zamisliv, ali ništa nije nemoguće. Hrvatska je, dakako, osigurala prvo mjesto u B skupini nakon maksimalnog učinka u prve dvije utakmice. Nijemcima će, pak, za drugo mjesto u B skupini i plasman u četvrtfinale, dovoljan biti i jedan bod u dvoboju protiv Austrije u Beču.

No, ukoliko Austrija napravi senzaciju i osvoji sva tri boda protiv Elfa, a Poljska u Klagenfurtu pobijedi Hrvatsku, tada će, dakako, odlučivati gol razlika između ove dvije selekcije koje bi, u tom slučaju, obje imale po 4 boda. Trenutna gol razlika Austrije je 1:2, a Poljske 1:3.

Ukoliko se dogodi da Austrija i Poljska završe natjecanje s istim brojem bodova, te identičnom gol razlikom, na snagu stupa pravilo prema kojem odlučuje koeficijent prosjeka osvojenih bodova u posljednja dva kvalifikacijska ciklusa za velika natjecanja, SP 2006. i EP 2008., a tu su Poljaci bolji (njihov je koeficijent 2.167, a austrijski 1.5). Naravno, Austrijancima bi se računao samo prosjek iz kvalifikacija za SP 2006., budući da u kvalifikacijama za ovaj Euro nisu igrali kao domaćini. No, da bi sve ovo uopće moglo postati aktualno, Poljska bi morala pobijediti Hrvatsku minimalno s dva pogotka razlike.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više