Židovski institut: Zbog zastrašivanja navijača u Vukovaru žrtve su bili Srbi

HRVATSKA židovska organizacija Margelov institut na izljev govora mržnje navijačkih skupina u Vukovaru gleda sa žaljenjem te tvrde kako su u nedjelju prave žrtve bili Srbi.

"Domoljublje i domovina ne brani se mržnjom i šovinističkim ispadima, za rješavanje svih nastalih sporova imaju se brinuti institucije Republike Hrvatske, a ne samozvane navijačke skupine", stoji u priopćenju Hrvatske židovske zajednice.

U institutu apeliraju na navijače da konačno prestanu zlorabiti sport i domoljublje u službu mržnje protiv sugrađana druge nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti.

Smatraju da je potrebno donošenje posebnog zakona koji bi zabranio i oštro sankcionirao sve pojave neonacizma, neofašizma i neoustaštva jer se "već bolno osjeća nedostatnost sadašnje regulative što ne naziva stvari pravim imenom i zamućuje problem raspirivanja netrpeljivosti u društvu".

Institut zbog toga poziva državna tijela da za sve one koji su privedeni u Vukovaru organiziraju obavezni tečaj tolerancije.

"Srpsko stanovništvo u Vukovaru je ove nedjelje postalo žrtva zastrašivanja od strane razularenih remetitelja procesa uspostave povjerenja između vukovarskih Srba i Hrvata", poručuje direktor Margelova instituta Alen Budaj.

J.M.

Foto: Index

Pročitajte više