SPORTSKA KARANTENA

"Živjela sam san, a onda raspust. Iz aviona u izolaciju. Ni brata nisam vidjela"

Foto: Privatna arhiva

NEKIM vrhunskim sportašima sezone su naprasno prekinute zbog pandemije koronavirusa. Jedna od takvih je i 24-godišnja hrvatska reprezentativna odbojkašica Lucija Mlinar koja je, kako kaže, dobila raspust u njemačkom bundesligašu Dresdenu. 

Budući da je stigla avionom iz Njemačke koja je također pod udarom zloglasnog virusa, morala je na dvotjednu izolaciju koja traje od prošle subote.

Pritom je upečatljivom porukom objasnila situaciju koju je prošla povratkom u Hrvatsku i uz to poslala snažnu poruku javnosti - držite se pravila.

Iz aviona odmah u samoizolaciju: "Nisam ni brata vidjela"

Samoizolacija joj nije teško pala, a zbog nje se nije stigla vidjeti s bratom Franom, nogometašem zaprešićkog Intera.

"Od subote to traje i ne gledam datume. U subotu smo doputovali iz Dresdena i meni je super. Imam vremena za neke stvari za koje prije nisam imala toliko vremena. Recimo, generalka ormara, čistim po kući, gledam filmove i serije, radim sve što prije ne bih stigla zbog obaveza i reprezentacije kada bih došla doma", govori nam dobro raspoložena i simpatična Lucija pa dodaje:

"Nigdje ne izlazim jer nema smisla. Pravila su takva i postoje ljudi u državi koji znaju zašto je to tako. Neće nitko propasti u dva tjedna kod kuće. Pa ni s bratom se još nisam vidjela! To je još jedna stvar koja potvrđuje da sam sama doma. Komuniciramo preko FaceTimea, a udaljeni smo desetak minuta i to mi teško pada. On ima bebu i jako je odgovoran pa čekamo da ja izađem iz izolacije."

No ne drže se svi strogih pravila među sportašima i u Srbiji su jučer potvrđena dva primjera poznatih nogometaša koji su prekršili i policijski sat pa ih je kritizirao i predsjednik Aleksandar Vučić.

"Iz svijeta odbojke ne znam nikoga da krši samoizolaciju. Moje suigračice iz Dresdena koje su porijeklom iz Slovačke i Srbije isto se toga drže kao i ja. Svakodnevno se čujemo, a znam i još neke cure iz reprezentacije koje su došle kući i sve se pridržavaju pravila."

"Bundesliga je sjajna, prvi put sam takvo što doživjela"

Luciji je sezona naprasno prekinuta. Ovu sezonu odradila je u njemačkom Dresdenu, klubu iz grada koji je u Drugom svjetskom ratu bio najviše bombardiran grad u Europi.

Dresden je bio uništen do temelja, a danas pak živi punim plućima, u što se uvjerila i hrvatska odbojkašica.

"Moja sezona je nažalost završila, dobili smo raspust, a potpisala sam na jednu godinu. Sad ću vidjeti što će se dalje događati. Grad je predivan jer su ga renovirali. Puno slobodnog vremena sam provela šetajući se i više mi se svidio stari dio grada."

Objašnjava nam zbog čega je odbojka u Njemačkoj na višem nivou u odnosu na Mađarsku, Belgiju i Hrvatsku, zemljama u kojima je ranije gradila karijeru.

"Bundesliga je otprilike četvrta ili peta liga odbojkaška po jačini u svijetu. Prvi put sam to doživjela - organizacija je sjajna, a posjećenost i popularnost su velike. Baš sve je na visokoj organizaciji."

Profesionalnu karijeru započela je 2010. u zagrebačkoj Mladosti. Uslijedila je jednogodišnja avantura u švicarskom Pfeffingenu pa potom povratak u Zagreb, u Mladost.

Nakon toga je otišla u belgijski Charleroi, da bi od 2017. do 2019. igrala za mađarski Bekescsabau. Govori uz osmijeh da je komplicirani mađarski jezik donekle savladala u dvije godine života, no njemački baš i ne toliko.

Financijska situacija u odbojci

Od 2019. boravi u Dresdenu i tvrdi da se na tom nivou od odbojke može pristojno živjeti.

"Ako uspiješ doći do neke razine u jačim ligama, od toga se može živjeti. Jako puno cura trenira i igra odbojku i nije lako uspjeti, ali financijska situacija u odbojci je super na ovom nivou."

Hrvatska, tvrdi, po odbojkaškom znanju ne zaostaje za razvijenim zemljama. Ključ je u nekim drugim stvarima.

"Što se stručnosti tiče, u Hrvatskoj ne bih ništa umanjivala u usporedbi sa zemljama u kojima sam igrala. Razlika je samo u financijama jer su te države puno ekonomski razvijenije. Po pitanju stručnosti puno sam naučila u Mladosti i hrvatskim reprezentacijama kroz sve mlađe pogone. U hrvatsku odbojku se puno ulaže i predsjednik saveza Ante Baković izvlači maksimum. Ide na bolje. S uvjetima koje imamo u Hrvatskoj, definitivno se izvlači maksimum."

S druge strane, u Srbiji je odbojka popularnija nego u Hrvatskoj. 

"Hrvatskoj odbojci samo treba veliki rezultat"

Njihove seniorske reprezentacije osvajaju medalje na najvećim natjecanjima - ženska reprezentacija je 2018. osvojila svjetsko zlato u japanskoj Yokohami i godinu kasnije zlato na Europskom prvenstvu. Na Igrama u Riju 2016. srpske odbojkašice su bile srebrne.

Gdje to Hrvatska zaostaje za vrhunskim protivnicima?

"Imam neke prijateljice iz srpske reprezentacije i neke koje igraju vani. Njihova odbojka je popularna samo zbog rezultata njihove seniorske reprezentacije. To je jako bitan razlog. Srpska liga nije ništa jača od naše lige, to je činjenica. Sa suigračicom koja igra za Srbiju gledala sam finale srpskog klupa i to je ista kvaliteta igre kao i kod nas. Oni imaju najbolje igrače diljem svijeta i ta popularnost temeljena je na njihovim uspjesima", smatra Lucija i pojašnjava:

"Teško je prognozirati kada bi Hrvatska mogla doći na taj nivo, ali mi smo uvijek imali vrhunske igračice. Došla je smjena generacija i duboko vjerujem da s našim vrhunskim trenerom Santarellijem možemo napraviti dobre stvari. Započeli smo proces koji će nam donijeti lijepe rezultate. Vjerujem da nas najbolje tek čeka, a svaki novi turnir donosi različitu priču."

Za kraj dodaje:

"Naši talenti prolaze kroz školu Mladosti i sve moguće reprezentativne uzraste. To funkcionira besprijekorno, ali seniorskim reprezentacija treba malo veći uspjeh."

Pročitajte više