WIMBLEDON

Znate li zašto se ananas nalazi na vrhu wimbledonskog pehara?

Foto: EPA

WIMBLEDON je započeo u ponedjeljak, a najveći favorit za osvajanje u muškoj konkurenciji je Novak Đoković. Njegovo ime šest je puta utisnuto na pobjednički pehar i taj je aktualni primjerak prvi put dodijeljen na desetu godišnju Wimbledona 1887. godine. Originalni trofej star je 135 godina i on se nalazi u muzeju All England Cluba. Osvajač Wimbledona dobiva repliku koja ima tri četvrtine veličine originalnog trofeja.

Ananas je u 19. stoljeću bio simbol najbogatijih

Mnoge je dugo zanimalo zbog čega se na samome vrhu na trofeju Wimbledona nalazi ananas. Poznato je da su jagode jedan od simbola Wimbledona. Ananas nema neke veze s Engleskom i porijeklom je iz Južne Amerike, a krajem 19. stoljeća bilo ga je malo i bio je privilegija najbogatijih. U tom se krije odgovor kako je ananas završio na vrhu trofeja.

Idealan ukras

Ananas je tada imao status ekskluzivnog voća, koje je u to vrijeme bilo samo na stolu nekih kraljevskih obitelji ili na večerama iz visokog društva. Kada je 1877. odigran prvi Wimbledon, ananas je bio simbol bogatstva i utjecaja u Britaniji. Mnogi su tada kapije na kućama ukrašavali ananasom, a smatralo se da je idealan ukras za vrh najprestižnijeg teniskog trofeja.

Pročitajte više