Zvijezde Lige prvaka se za uzvrate pripremaju optužujući suparnike za rasizam

ARSENALOV Gilberto Silva proziva navijače PSV-a zbog vrijeđanja od prije četiri godine, a branič Lyona i francuske reprezentacije, Eric Abidal, obećava da neće prijeći u Romu ili bilo koji talijanski klub jer ga je Daniele De Rossi rasistički uvrijedio u prvoj utakmici u Rimu.

Gilberto Silva: PSV će platiti za rasizam!

Arsenalov Brazilac je pred sutrašnji uzvrat 1/16 finala Lige prvaka na Emirates Stadionu i lovljenja zaostataka od 0:1, iz naftalina, točnije 2003. izvukao rasističke ispade kojima je prije četiri godine bio izvrgnut u Eindhovenu.

"Nikad nisam doživio nikakve rasističke ispade u Engleskoj, ali kada smo igrali u Eindhovenu i pobijedili 4:0, njihovi navijači su pjevali rasističke pjesme i oponašali majmunsko glasanje", nije Gilberto Silva zaboravio neugodnosti sa Philips stadiona od prije četiri godine, zbog kojih je PSV bio kažnjen sa 20 tisuća eura nakon pritužbe Topnika, ali barem prije dva tjedna nije bilo razloga za tužbe.

"Tek sam bio došao u klub i nisam razumio te povike pa nisu utjecali na mene, ali sam vidio koliko su Henry, Lauren i Ashley Cole bili uznemireni tim vrijeđanjem", prisjeća se Brazilac.

Gilberto je ustvari već 2003, na spornoj utakmici najbolje začepio usta majmunima, jer je vodeći gol za Arsenal postigao nakon samo 27 sekundi igre i tako postao strijelac najbržeg gola u povijesti Lige prvaka.

Na njegovu žalost, Arsenal ovaj put nije bio te sreće, jer ih je tvrdi PSV pobijedio minimalnim rezultatom, a Topnici drže nevjerojatno neslavan rekord u europskim kupovia, gdje od 1978 nisu u uzvratu nadokandili minus iz prvog susreta. Ovaj put im u rušenju tradicije sigurno neće pomoći što će svi igrači PSV-a stajati iza lopte.

"Čak ni kod kuće se nisu usudili napasti, tako da će nam biti još teže u uzvratu. Jednostavno, moramo biti strpljivi i uraditi nešto posebno", misli Silva, a bilo bi najbolje kada bi ponovio posebni gol od prije četiri godine.

Abidal: Neću u Serie A zbog rasizma

Barcelona, Arsenal, Liverpool i Roma su živo zainteresirani za dovođenje odličnog braniča Lyona i Tricolora, tvrdi igračev agent David Venditelli u Gazzetti dello Sport, ali je njegov klijent nakon rasističkih uvreda koje mu je uputio potencijalni suigrač tijekom remija bez golova protiv Rome na Olimpicu, odlučio prekrižiti Italiju sa popisa potencijalnih destinacija kada na ljeto bude odlazio iz Lyona.

"Nakon što je Abidal startao na njega nimalo nesportski nego na način kako je uobičajeno, De Rossi ga je ružno i rasistički uvrijedio. Poslije utakmice mu je prišao i podravio ga kao da se ništa nije dogodilo", govori Venditelli uz napomenu kako ga je događaj učvrstio u nakani da ne ode, ne samo u Romu, nego u bilo koji talijanski klub.

De Rossiju nije strano devijantno ponašanje na terenu, jer je nakon divljačkog nasrtaja laktom na napadača reprezentacije SAD-a, Brian McBridea na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj isključen i kažnjen sa tri utakmice zabrane.

Foto: AFP

Pročitajte više