225 tisuća prosvjednika ustalo protiv strukturnih reformi u Italiji

Foto: Hina

DESECI tisuća ljudi prosvjedovali su petak u Italiji tijekom općeg štrajka protiv gospodarskih i socijalnih mjera vlade Mattea Renzija, koji namjerava nastaviti svoje reforme bez obzira na pritisak sindikata.

"Spremni smo na dijalog, ali smo odlučni. Zemlju treba promijeniti i mi ćemo ju promijeniti, nećemo se dati impresionirati, nastavljamo dalje visoko podignute glave", rekao je Renzi u petak navečer novinarima.

Taj osmosatni opći štrajk koji su organizirale dvije sindikalne konfederacije prvi je štrajk od kada je Renzi stupio na vlast.

"Ako odgodimo reforme, osuđujemo se na polagano slabljenje. Treba hrabrosti za promjene", rekao je tijekom jutra novinarima.

Sindikati su protiv vladina prijedloga zakona o radu u kojem se predviđa lakše zapošljavanje i otpuštanje, kao i smanjivanje prava i zaštite radnika u prvoj godini trajanja ugovora. Sindikati također osuđuju nacrt proračuna za 2015., ocjenjujući njegove mjere oporavka gospodarstva nedostatnima.

225 tisuća prosvjednika

Prema sindikalnim izvorima u Milanu je bilo 50.000 prosvjednika, u Torinu 70.000, u Rimu 40.000, u Napulju 50.000 i u Palermu 15.000. Talijanske snage reda nikada ne daju procjene brojnosti sudionika prosvjeda.

U Rimu su prosvjednici pustili u zrak balone s Renzijevim i velikim Pinokijevim nosom, a skup je završio već sredinom dana.


Kraći sukobi su izbili između snaga reda i prosvjednika u Milanu, Torinu i Rimu.

"Ovako dalje ne ide" parola je štrajka koji je u javnim i privatnim sektorima organizirala glavna talijanska sindikalna konfederacija (lijevi CGIL) uz potporu umjerenog UIL-a.

Treća, manja sindikalna konfederacija (desni UGL) naknadno se pridružila štrajku, a umjereni katolički CISL odlučio je ne pridružiti mu se, ocijenivši da su prosvjedi u aktualnim okolnostima kontraproduktivni.

U Italiji vlada rekordno duga recesija koja je počela prije tri godine. U listopadu je broj nezaposlenih u zemlji porastao na 13,2 posto, što je najviša stopa od 1977. kada se taj podatak počeo evidentirati. Među mladima nezaposlenost iznosi 43,3 posto.

Pročitajte više