Austrija poslala zahtjev Hrvatskoj da preuzme slučaj Sanaderovog pranja novca

PROTIV bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera uskoro bi se mogao pokrenuti i novi sudski proces u Hrvatskoj. Prema informacijama austrijske agencije APA, pravosuđe te države želi Hrvatskoj prepustiti kazneni postupak protiv Sanadera u slučaju sumnje u pranje novca.

Jedna banka iz Tirola je u prosincu 2010. godine podnijela prijavu zbog sumnje u pranje novca, a sporno je bilo 1,3 milijuna eura koji su se nalazili na Sanaderovom ili na računima člana njegove obitelji. Glasnogovornica bečkog državnog odvjetništva zaduženog za borbu protiv korupcije, Eva Habicher, je kazala potvrdila da su Hrvatskoj poslali zahtjev za preuzimanje toga predmeta, ali da još nisu dobili odgovor.

"Sanader je taj novac zaradio kao poduzetnik, prije političke karijere"


APA u svome tekstu prenosi riječi Sanaderovog odvjetnika koji je kazao da je na tom računu bio novac koji je bivši premijer zaradio prije političke karijere, dok je još bio poduzetnik. Sanader je u međuvremenu tražio i obustavu postupka za pranje novca, no sredinom siječnja je taj njegov zahtjev odbačen te sada traje rok od dva tjedna u kojima još može uložiti žalbu na pravorijek suda.

Državno odvjetništvo je u zahtjevu za preuzimanje predmeta napisalo da se kazneno djelo dogodilo u Hrvatskoj te da se i osumnjičeni nalazi u Hrvatskoj. Habicher je objasnila da bi Sanader u slučaju da u Hrvatskoj bude oslobođen optužbe i u Austriji prestao biti osumnjičenik.

Pročitajte više