Cijeli svijet pokušava pomoći Filipinima: Stanovnici očajni, tisuće i dalje bez hrane, vode i lijekova

Foto: Guliver image/Getty images

NAJMANJE 1833 osobe su poginule u naletu tajfuna koji je pogodio Filipine, a za koji se govori da je bio jedan od najjačih u povijesti te zemlje, pokazuju posljednji službeni podaci. Iako se broj žrtava u početku procjenjivao na oko 10.000, filipinski predsjednik Benigno Aquino jučer je izjavio kako vjeruje da broj žrtava neće biti veći od 2500.

Cijeli svijet uključio se u pomoć stradalima u tajfunu. Jedan cijeli grad doslovno je izbrisan s lica Zemlje, stotine tisuća, prema nekim procjenama čak i više od pola milijuna stanovnika, ostalo je bez svojih domova te su evakuirani. Ali pomoć koja stiže iz drugih krajeva svijeta jednostavno nije dovoljna - tisuće ljudi i dalje jedva preživljava bez hrane, pitke vode i lijekova.

U gradu Taclobanu, koji je najteže pogođen tajfunom, stanovnici su na rubu očaja. Optužuju lokalne vlasti da nisu učinile dovoljno da im pomognu. Gotovo sve trgovine koje su "preživjele" nalet tajfuna opljačkane su, a jučer je u jednoj od pljački poginulo osam osoba.

Pomoć stiže iz svih dijelova svijeta

Kako prenose inozemne novinske agencije, od zemalja koje su odmah krenule u pomoć kako bi se ublažile posljedice tajfuna Haiyana izdvaja se SAD. USAID, humanitarna agencija američkog State Departmenta šalje pomoć u vrijednosti 20 milijuna dolara. Osim šatora i higijenskih potrepština hitno se šalje i 55 tona hrane za 20.000 djece i 15.000 odraslih za idućih pet dana. Pentagon je također na Filipine uputio nosač zrakoplova George Washington kako bi se ubrzali napori dostave pomoći. Iz Japana su poletjela i dva teretna zrakoplova KC-130J Hercules s oko 90 vojnika. Američko veleposlanstvo u Manili izdvojilo je 100.000 dolara za vodu i sanitarije.

Velika Britanije je najavila pomoć od 16 milijuna dolara, a osim lijekova, šatora, kanistera za vodu, higijenskog materijala, mreža za komarce i ostalih stvari, šalje i medicinsko osoblje. Australija je obećala pomoć u vrijednosti 9,3 milijuna američkih dolara, a Kanada pet milijuna dolara. Europska komisija je najavila pomoć od 11 milijuna dolara. Vatikan će za žrtve tajfuna izdvojiti četiri milijuna dolara, uz 150.000 dolara koje je kao prvi prilog dao papa Franjo i 134.000 dolara koje prilaže katolička dobrotvorna udruga Caritas.

Pomoći se pridružuje i Japan s pomoći u vrijednosti 10 milijuna dolara, a Tokio također šalje tim od 25 liječnika. Južna Koreja će izdvojiti pet milijuna dolara, a u pogođeno područje šalje i spasilačku ekipu od 40 ljudi. Novi Zeland će za Filipince pogođene prirodnom katastrofom izdvojiti 1,7 milijuna dolara. Indonezija šalje vodu, hranu, generatore i lijekove te logistički i medicinski tim. I Vijetnam, koji je i sam pogođen tajfunom, ali je pretrpio tek manju materijalnu štetu, ponudio je 100.000 dolara pomoći.

Liječnici bez granica šalju dodatnih 30 liječnika na teren, uz 200 tona medicinskog materijala i ostalih potrepština. Svjetski program za hranu (WFP) zrakoplovom će dostaviti 44 tone energetskih pločica, a slanju hrane, lijekova, šatorskih krila i ostalog materijala pridružuju se i Međunarodni odbor za spašavanje, UNICEF, UN-ova agencija za izbjeglice te Međunarodni Crveni križ i Crveni polumjesec koji su uputili apel za pomoć od skoro 100 milijuna dolara za idućih 18 mjeseci.

Pročitajte više