Cipras: Grčka nikoga ne ucjenjuje i neće niti pristati na ucjene

Foto: Hina

NJEMAČKA nema ništa protiv da "trojku", koju čine Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), prestane nazivati tim imenom jer je Grcima iznimno mrsko, no Ateni ipak neće poći za rukom stvarno otarasiti se "trojke", izjavio je u petak glasnogovornik njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea.

"Ako je to želja naših grčkih sugovornika da "trojku" više ne zovemo trojkom, njemački dužnosnici će to poštivati", kazao je glasnogovornik Martin Jäger.

Za Grke su kreditori "trojke" postali simbol teških žrtvi koje moraju podnositi zbog strogih mjera proračunske štednje, a novi premijer Aleksis Cipras je obećao da će ih se riješiti.

No, objašnjava, Jäger, to ipak neće biti uistinu moguće. "I u budućnosti će te institucije nastaviti raditi svoj posao", kazao je glasnogovornik i dodao da Njemačka nastoji pronaći zajedničko rješenje kako bi budućnost Grčke bila sigurna.

Za Njemačku je jedini mogući put "nastavak program" pomoći koji Grčka trenutno koristi.

Cipras: Grčka neće pristati na ucjene

Grčki premijer Alexis Cipras sa sastanka u Bruxellesu poručio je kako Grčka nikoga ne ucjenjuje te da neće niti pristati na ucjene.

Istaknuo je da njegova vlada neće podleći pritiscima te da neće prekršiti obećanja koja su dali glasačima.

Cipras je rekao da je tijekom summita u Bruxellesu Grčka pristala s partnerima iz Eurozone započeti tehničke pregovore uoči sastanka ministara financija koji će se održati u ponedjeljak.

Grčki je premijer izrazio nadu da će se na tom sastanku postići dogovor o vraćanju dugova koji bi bio prihvatljiv za obje strane.

Pročitajte više