Čović prijeti "rješavanjem hrvatskog pitanja", a Lagumdžija predlaže uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH

Ilustracija: HTV

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u petak da će hrvatske stranke inicirati rješavanje hrvatskog pitanja radi pune jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima ako propadnu pokušaji da se u okviru presude Suda za ljudska prava Sejdić-Finci ne omogući Hrvatima da biraju svoga člana Predsjedništva BiH, a ne da im ga biraju Bošnjaci.

Kako su u petak, dan nakon neuspjelih razgovora bošnjačkih i hrvatskih političara u Budimpešti s povjerenikom za proširenje EU-a Štefanom Fueleom prenijeli lokalni mediji, Čović je nagovijestio kako bošnjačke stranke SDA, SDP BiH i Savez za bolju budućnost ne žele odustati od toga da Hrvatima nametnu člana Predsjedništva BiH.

"Ne može bošnjački političar odlučivati kako će se birati hrvatski član predsjedništva, o tome trebaju svoju riječ kazati Hrvati. To je nešto što neće proći. Tko god misli da će Hrvatima još jednom izabrati člana Predsjedništva BiH, to se neće dogoditi", rekao je Čović.

Po njegovim riječima, ako se u razgovorima koji će se nastaviti sljedećih dana ne postigne dogovor, potaknut će se rješavanje hrvatskog pitanja, ne objašnjavajući što pod tim misli.

"Ne bude li dogovora, onda mi u ime hrvatskog naroda moramo poslati drugačiju poruku. Ako se nije u stanju ovo rješavati, onda stvarno idemo rješavati hrvatsko pitanje, pa ćemo kroz to riješiti i sve ostalo”, istaknuo je Čović.

Objasnio je da su od predstavnika Europske unije dobivena obećanja da će BiH biti u stanju stići Srbiju i Crnu Goru na europskome putu.

Čelnici najvećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ni u četvrtak nisu postigli dogovor o promjenama ustava i izbornog zakona o čemu su pregovarali u Budimpešti uz posredovanje povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fuelea.

Lagumdžija: Četiri umjesto tri člana Predsjedništva BiH


Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija odbacio je tvrdnje kako su on i njegova stranka trenutačno glavna zapreka postizanju dogovora o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i iznio novi prijedlog po kojemu bi se rješenje našlo tako da se ubuduće biraju četiri člana Predsjedništva BiH umjesto sadašnja tri.
"Birao bi se jedan koji je dobio najviše glasova iz Republike Srpske, jedan koji je dobio najviše glasova iz Federacije BiH i još po jedan (iz svakog entiteta) koji ima najveći broj glasova a dolazi iz reda ona dva naroda ili ostalih iz kojih nisu dva pobjednika", pojasnio je taj prijedlog Lagumdžija.

Dodao je kako to znači da i u RS i u FBiH svatko može biti kandidat a ujedno se eliminira postojeća diskriminacija.

"Jednostavno da ne može biti jednostavnije i onda se prestajemo raspravljati o tome kako može stati 'četiri u tri'", kazao je Lagumdžija aludirajući na činjenicu da je postojeći sustav biranja članova Predsjedništva BiH rezerviran za pripadnike konstitutivnih naroda dok za one iz reda manjina u tom sustavu nema mjesta.

Pročitajte više