Diljem Europe raspravlja se o kontroverznom TTIP-u, a hrvatski saborski zastupnici šute

Foto: FAH (Ilustracija)

HRVATSKI saborski zastupnici ne žele javnosti otkriti što misle transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU i SAD-a (TTIP) te Kanade (CETA).

Zahtjev za očitovanjem su im još 16. travnja poslali građanska inicijativa Zaustavimo TTIP, organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija, GONG te sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati, ali odgovore su poslali samo ORaH i Hrvatski laburisti.

I ORaH i Hrvatski laburisti u potpunosti se protive sklapanju ovih sporazuma i to uslijed netransparentnosti pregovora, ugrožavanja demokratskih standarda i pogodovanja korporacijama.

Mirelu Holy i ORaH posebno brinu mogućnosti snižavanja standarda zaštite okoliša, sigurnosti i proizvodnje hrane, zdravlja, radnih i socijalnih prava.

Nansi Tirelli se osvrće na rizike narušavanja radničkih prava, pogodovanje korporacijama i investitorima i neravnotežu u zakonodavstvu na štetu lokalnih interesa, dok zastupnik Lesar ističe dodatno i rizike po javno zdravstvo i zaštitu potrošača.

Obje stranke namjeravaju aktivno raditi na problematiziranju ovih sporazuma, u čemu je prvi korak prozivanje Vlade RH zbog manjka informacija spram Sabora i javnosti te izostanka konkretnih argumenata za načelno stajalište Vlade da su ovi sporazumi dobri i za Hrvatsku i za EU.

"Šutnju 97,35 posto svih zastupnika Hrvatskog sabora o CETI i TTIP-u smatramo poraznim znakom neshvaćanja procesa koji određuju budućnost našeg osiromašenog i uvelike obespravljenog društva. Dok rasprava o CETI i TTIP-u bukti širom europskih metropola kao i na Capitol Hillu, a pokrajinske i gradske vlasti Njemačke, Austrije i Italije donose vlastite rezolucije o TTIP-u, hrvatski političari i dalje drže glave u pijesku. U nadi da se u prvom redu radi o neznanju, a tek onda o nemaru, po treći puta pozivamo sve političke stranke kojima su hrvatski građani svojim glasom dali i moć da odlučuju u njihovo ime da se osvijeste i javno očituju o TTIP-u i CETI", poručuju u svom priopćenju protivnici TTIP-a.

 
 
 

Pročitajte više