Dnevni avaz: Uskoro optužnica protiv Pavića za izvlačenje milijuna iz sarajevskog hotela Holiday Inn

Screenshot: Dnevni Avaz

ISTRAGA protiv osnivača i suvlasnika Europapress Holdinga (EPH) Ninoslava Pavića zbog izvlačenja novca iz sarajevskog hotela Holiday Inn, čime je olimpijski simbol Sarajeva doveden do propasti već je poodmakla. Kako javlja Dnevni avaz, uskoro se protiv njega podiže i optužnica u kojoj će biti optužen za višemilijunsku prijevaru!

Kako piše Avaz, Pavića je od kaznenog progona dugo štitila obitelj Čampara preko svog rođaka tužitelja u Kantonalnom tužilaštvu.

List je već ranije pisao da je Pavić jedan je od ključnih ljudi kriminalne hobotnice koja je od 2003. godine do danas izvukla milijune maraka iz sarajevskog Holiday Inna, čime su olimpijski simbol Sarajeva doveli do propasti. Sarajevski dnevnik oslanja se na podatke koje su dobili od austrijskih istražitelja Hypo afere, a objavili su i donedavno nepoznate detalje priče u kojoj je glavni lik upravo Pavić.

Niz sumnjivih poteza

Sarajevski hotel Holiday Inn 2003. godine kupila je austrijska kompanija Alpha Baumanagement za 43 milijuna švicarskih franaka. Nedugo nakon toga ispostavilo se da su za ovu investiciju Austrijanci uzeli kredit od Hypo Alpe Adria Grupe koji nisu mogli vratiti. Zbog toga se pod misterioznim okolnostima hotel vrlo brzo našao u vlasništvu Hypo Alpe Adria Grupe. Sama priča o hotelu dio je istrage austrijskih istražitelja kojima je sumnjiva kupovina jer je Hypo Alpe Adria Grupa platila više od 43 milijuna švicarskih franaka.
 
"Prema navodima istražitelja, to je bila tri puta viša cijena od realne. Usto, indikativno je da je uplata izvršena na račun firme Hypo Consultants, koja u to vrijeme uopće nije bila registrirana?! Osim toga, istražitelji vjeruju da je nekoliko godina kasnije Hypo Consultants, tvrtka kći Hypo banke, prodana po preniskoj cijeni, a tajanstvene kupce navodno je kreditom potpomogla upravo Hypo banka. Navodno je novac samo obrnut, jer je do danas nepoznato gdje su završila sredstva namijenjena investiranju u hotel", navodi se u članku u kojem se dodaje da se kao jedan od misterioznih kupaca sarajevskog hotela spominje Ninoslav Pavić, koji je, kako godinama tvrde hrvatski mediji, jedan od suvlasnika Hypo Consultantsa.

 
Avazu je potvrđeno da je Pavić zapravo vlasnik i 26 posto udjela u Holiday Innu. "Austrijski istražitelji provjeravaju i poslovne veze Pavićevog Europapress Holdinga i Hypo Consultantsa, a prema dostupnim podacima istrage, sumnja se da kupci Hypo Consultantsa nikada nisu uplatili novac Hypo banci iako je vrijednost te firme, prema nekim procjenama, iznosila 1,6 milijardi eura", tvrdi se u članku.

Radnici krive i Pavića
 
Nedavno je više od 80 radnika sarajevskog hotela dobilo otkaz te nakon više od 35 godina radnog staža završilo na zavodu za zapošljavanje. Neizvjesna je sudbina i ostalih 60 radnika koji se još vode kao zaposleni, iako danima ne dolaze na posao. Prije nego što su završili na ulici, zaposlenici ovog hotela tri su mjeseca štrajkali jer nisu primili posljednje četiri plaće, a tri i pol godine nisu im uplaćivani doprinosi.

"Sada se pitamo čiji je hotel uopće i kakve su se sve mutne radnje ovdje događale", rekao je nedavno jedan od bivših radnika koji je među prvima dobio otkaz.

Radnici pojašnjavaju da je poslovni sunovrat hotela koji je radio i tijekom rata počeo 2003. godine, kada ga je u postupku privatizacije kupila austrijska firma "Alpha Baumanagement". Dodaju i da je vlasnik EPH-a Ninoslav Pavić, također jedan od suvlasnika s 26 posto udjela, suodgovoran za propast nekadašnjeg turističkog simbola iz kojeg je izvučen sav kapital.
 

Pročitajte više