Drugi krug općinskih izbora u Francuskoj: Građani sve skloniji krajnjoj desnici

Foto: FAH

FRANCUSKA glasuje u nedjelju u drugom krugu općinskih izbora nakon prvog kruga održanog prije tjedna dana koji je bio porazan za ljevicu na vlasti u odnosu na desnicu i krajnju desnicu te se ubrzo očekuje rekonstrukcija vlade.

Prvi nacionalni izborni test za Francoisa Hollandea od izbora u svibnju 2012., glasovanje je počelo u glavnom gradu u nedjelju u 7 sati, a završit će ovisno o veličini općina u 17, 18 ili 19 sati.

Scenarij brzog preustroja vlade čini se najvjerojatnijim, a novi mandat premijera Jean-Marca Ayraulta mogao bi ovisiti o postotku pada koji bilježi Socijalistička stranka (PS).

Velikim gradovima kojima je vladao PS, prijeti skretanje udesno, a to su Strasbourg, Toulouse, Saint-Etienne, Reimsu, Metz i i Caen.

Tijesna utrka vodi se za gradonačelnicu Pariza gdje se natječu Anne Hidalgo (socijalisti) i Nathalie Kosciusko-Morizet (desnica).

Uspjeh krajnje desnije

Nakon pobjede u prvom krugu u Henin-Beaumontu (sjever), Nacionalna fronta (NF), stranka krajnje desnice koju vodi Marine Le Pen, mogla bi zavladati ostalim gradovima poput Frejusa ili Beziersa. Ako bi se takav scenarij ostvario u Avignonu, direktorica Međunarodnog festivala kazališta iselit će tu tradicionalnu manifestaciju iz grada, zaprijetila je.

Proboj krajnje desnice otkriva socijalno beznađe Francuza i zato izvršna tijela moraju reagirati "brzo i snažno", prokomentirao je ovog tjedna neimenovani dužnosnik PS-a.


Analitičari drže da će premijer Jean-Marc Ayrault biti žrtveni jarac neuspjeha vladajućih na općinskim izborima i sve više spominju ime popularnog i ambicioznog ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa kao njegova nasljednika.

Ekolozi koji imaju dva ministra (stanovanja i razvoja) u povoljnom su položaju jer su njihovi kandidati iskoristili odricanje biračkog tijela od glavne stranke na vlasti. S 11,8 posto glasova u prvom su krugu ostvarili "najbolji rezultat unazad 15 godina na općinskim izborima", rekla je zadovoljno u petak Cecile Duflot, ministrica stanovanja.

Francuska mora krajem travnja predati Europskoj komisiji aktualiziranu inačicu programa stabilnosti u kojoj je najažniji dio plan uštede 50 milijardi eura do kraja petogodišnjeg razdoblja.

Pročitajte više