Europska banka za obnovu i razvoj promijenila ploču: Prognozira nam pad BDP-a od 0,6 posto

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izvješću Hrvatskoj ove godine prognozira pad realnog BDP-a od 0,6 posto.

Međutim, nakon teške godine koju ćemo pamtiti po brojnim rezovima, 2013. bismo trebali zabilježiti rast od 1,7 posto, javlja HRT.

Ovakvom procjenom značajno je snižena prognoza rasta hrvatskoga gospodarstva u 2012. godine, s obzirom na to da nam je ista banka krajem siječnja predviđala rast od jedan posto.

"U Hrvatskoj je gospodarstvo očigledno zapelo u fazi stagnacije te će rast gospodarstva u 2012. godini vjerojatno izostati ili će biti negativan, odražavajući općenito nedovoljnu konkurentnost gospodarstva. Međutim, potpisivanje sporazuma o pristupanju Hrvatske EU krajem prošle godine i realni izgledi njezina punopravnog članstva sredinom 2013. godine pozitivni su signali u srednjem roku i mogli bi pomoći oživjeti optimizam i ulaganja", navodi se u izvješću. 

"Srednjoeuropske i baltičke zemlje mogu očekivati prosječni godišnji rast od 1,6 posto, što je optimističnija prognoza u odnosu na 1,4, koliko im je EBRD predviđao u siječnju. Međutim, slovenska, hrvatska i mađarska ekonomija zabilježit će pad zbog pogoršanja unutarnjih problema, ali i problema u eurozoni", piše u izvješću.

Pročitajte više