Grčka bi mogla dobiti otpis dijela dugova: Irska podržava Europsku dužničku konferenciju

Foto: Hina

IRSKA je najavila da će podržati Europsku dužničku konferenciju koju zahtijeva grčka ljevičarska stranka Syriza, koja bi mogla pobjediti na parlamentarnim izborima u Grčkoj, javlja EUObserver.

Ministar financija Michael Noonan izjavio je pred irskim veleposlanicima u Dublinu da ne odbacuje ideju da se grčki, španjolski i portugalski dugovi rasprave na dužničkoj konferenciji.

Ideja organiziranja dužničke konferencije proizlazi iz programa Syrize i njezinog vođe Aleksisa Ciprasa koji je pozvao EU-a da se Grčkoj otpiše barem trećina duga koji je nakon kredita međunarodnih financijskih organizacija narastao na 177 posto BDP-a.

Cipras podsjeća na Londonsku konferenciju iz 1953. godine na kojoj je tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj oprošteno pola duga. Syriza obećava da će vratiti dugove privatnih kreditora i jednu trećinu duga koje drže javne institucije.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Grčka drugim članicama EU-a, Europskoj centralnoj banci i MMF-u duguje 270 milijardi eura od njezinog ukupnog duga od 317 milijardi eura.

Pročitajte više