HDZ na optuženičkoj klupi: "Ovo je politički proces, stranka ne može biti suđena i kriva"

SUTRA počinje pripremno ročište za Fimi mediju, a uz Ivu Sanadera, na optuženičkoj klupi naći će se i njegova bivša stranka HDZ. Prvi je to put u povijesti da je jedna stranka optužena u procesu.

Istovremeno su u HDZ-e zahuktava unutarstranačka borba za mjesto čelnika stranke, a neki od glavnih aktera - Darko Milinović, Domagoj Ivan Milošević, Milan Kujundžić i Drago Prgomet, okupili su se na sučeljavanju u organizaciji Media Servisa.

Stranka ne može biti kriva

Novom predsjedniku HDZ-a velik će uteg zasigurno biti sudski proces protiv stranke u aferi Fimi media. Iako svi kandidati vjeruju da će se naposljetku pokazati da su optužbe neosnovane, Milan Kujundžić ide i korak dalje te govori kako ne vjeruje hrvatskom pravosuđu te samu optužnicu dovodi u pitanje.

"Stranka ne može biti suđena niti je kriva. Upravo mi sada  domaći i međunarodni eksperti završavaju ekspertizu po kojoj stranka ne može biti kriva. Ovo je sada politički proces protiv HDZ-a kojeg vode organi sudstva u Hrvatskoj", kaže Kujundžić.

Prgomet na braniku HDZ-a, pravnom i političkom

"Neka se sudovi ne bave politikom i ne politiziraju, a neka progone ne samo jednu grupaciju nego sve kriminalce u Hrvatskoj", dodaje Kujundžić uz napomenu kako su krivi pojedinci, a ne stranka.

Tog je mišljenja i Drago Prgomet, koji je kazao kako će sam braniti čast stranke pred sudom ako bude izabran za predsjednika HDZ-a, jer je to njegova politička odgovornost.

Kada je Darko Milinović na to reagirao tezom da je pravo za pravnike te da bi on branio stranku u političkom smislu, a za obranu na sudu okupio tim eksperata, svoje mišljenje je revidirao i Prgomet. "Ma dobro nisam je mislio braniti u pravnom smislu, već kao predsjednik braniti političku čast", zbunjen je bio Prgomet.

Kujundžić ne zna što je gore
A iako je i sam bio u predsjedništvu stranke za vrijeme Fimi Medije, Milinović tvrdi da o tome nije ništa znao. Upitan je li o tome što znala Jadranka Kosor, Milinović je kazao: "Tada u tim vremenima Jadranka Kosor nije vodila stranku. Ja znam za sebe da nisam znao za crne fondove, a u ime gospođe Kosor ne želim govoriti", objasnio je bivši ministar zdravstva.

Kujundžić, očito, misli da se Milinović i Kosor izmotavaju. "Ne znam što je gore, ako su znali a nisu procesuirali ili ako nisu znali, a bili su na mjestima na kojima su bili", kazao je Kujundžić.

"Sanader je na nečastan i neprihvatljiv način otišao iz politike"

Domagoj Ivan Milošević nevoljko se pak osvrće na ovu aferu jer, kaže, proces je u tijeku pa ga ne želi komentirati. A bi li nekadašnjeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera vratio u stranku, pokaže li se da je nevin u ovom ali i u svim drugim slučajevima, odgovara: "Sanader je na neprihvatljiv i nečastan način otišao iz hrvatske politike te je usred krize ostavio i stranku i državu".

"Uvažavam statut stranke i Visoki sud časti. Kao što stalon govorim, više neće predsjednik samostalno odlučivati o procesima, o ljudima, brisanjima i učlanivanjima, ali naravno da ću kao predsjednik uvijek imati osobni stav", objasnio je Milošević kako bi riješio potencijalni "slučaj Sanader".

S njime se nikako ne slaže Milinović. "Nije danas popularno govoriti o Ivi Sanaderu, ali ovo je vrlo opasno razmišljanje na nivou predsjednika stranke. Dakle, ako sam ja danas rekao da idem iz ovih ili onih razloga i hrvatsko pravosuđe me oslobodilo bilo kakve krivnje, pa da zbog toga se ne može biti član stranke, mislim da je to neprihvatljivo", objasnio je za kraj Milinović.

Pročitajte više