"Habuš je opet lagao građanima": Varaždin ipak postaje Napulj

SUKOB između varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i tvrtke T7 VIS, odnosno Davora Patafte, i dalje ne jenjava, a žrtve tog "obračuna" su građani Varaždina. Danas su iz tvrtke poručili da je Habuš lagao građanima kada je kazao da je sve dogovoreno i da će se otpad početi sanirati. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Tvrdnja da je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u petak lagao javnosti o tome da je Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode odgodila zabranu baliranja i odlaganja varaždinskog otpada, pokazala se točnom. Naime, građanima Varaždina ova je činjenica postala jasna u ponedjeljak ujutro nakon što su vidjeli kako su kante s otpadom ostale pune, a da komunalno poduzeće Varkom ne odvozi, ne balira i ne odlaže otpad u ilegalnom odlagalištu u Brezju i to na vodozaštitom području.

Varaždinski gradonačelnik je javnosti lagao već u petak, kada je izjavljivao kako je sve detalje dogovorio s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, iako se sastanak na tu temu održao tek kasnije u poslijepodnevnim satima i to u Ministarstvu gospodarstva. Isti je sastanak sazvan na inicijativu Habuševog stranačkog šefa i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, čime se pokušalo napraviti pritisak na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a čime je g. Čačić izvršio pritisak i zloupotrijebio položaj i ovlasti.
 
Iz promemorije s navedenog sastanka koji je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode proslijedila medijima, vidljivo je kako nema niti govora o zaključku inspekcije kojim bi se odgodilo izvršenje zabrane odlaganja i time produžilo daljnje nezakonito ugrožavanje okoliša. Unatoč svim pokazateljima i činjenicama koje o tome govore, gradonačelnik Habuš i dalje uporno laže građanima i medijima, tvrdeći kako je 'sve dogovoreno'. Kako je onda moguće da se Varaždinci od danas ipak 'guše' u vlastitom smeću?
 
Objašnjenje zašto komunalno poduzeće Varkom danas ne odvozi otpad gradonačelnik Habuš je pronašao u činjenici da je „inspektorica na putu do subote, pa im fizički nije uspjela izdati prolongat kojeg očekuju svakog trenutka“, što jasno dočarava sav apsurd Habuševog vođenja grada i ignoriranja zdravog razuma te svih važećih zakona i propisa. Pritom je zaista iluzorno očekivati od inspekcije da dozvoli daljnje činjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša Varaždinskim otpadom. Činjenice govore kako gradonačelnik opet- LAŽE!

Također, u promemoriji s navedenog sastanka, gradonačelnik Habuš je još jednom obmanuo sve prisutne zaključkom kako će do 11. lipnja, odnosno danas, raspisati javni natječaj. Gradonačelniku je trebao cijeli vikend da shvati kako je takvo što posve nemoguće i protuzakonito. Pritom se s pravom možemo zapitati kakav je to sastanak u Ministarstvu gospodarstva uistinu bio kad su o tako važnom pitanju odlučivali i zaključke donosili sudionici koji očigledno ne poznaju zakone, niti su ih spremni provoditi.

Također, na sastanku je 'donesena odluka o tome da će Fond za zaštitu okoliša sufinancirati nov način zbrinjavanja otpada' čime je jasno prekršen zakon i procedura budući da je svima dobro poznato kako odluke o sufinanciranju projekata Fonda za zaštitu okoliša donosi Upravi odbor Fonda i kako je tu istu odluku potrebno potvrditi kroz čitav niz procedura. Iz svega proizlazi kako je navedena promemorija kojom gradonačelnik Habuš opravdava svoje sulude poteze apsolutno dvojbena i interpretira se od strane predstavnika Grada na način koji odgovara isključivo pojedincima.
 
Na kraju, najvažnija činjenica vidljiva je svima u Varaždinu – kante su pune smeća. A Habuš ponovno laže!"

Pročitajte više