Hajdaš Dončić najavio rezove: Iz sustava željeznica do 2018. godine mora otići 7000 ljudi

Foto: FAH

U EMISIJI "Novi dan" na N1 televiziji jutros je gostovao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić.

Naravno, glavna tema bili su zatvoreni granični prijelazi prema Srbiji što je kod srbijanskih vlasti izazvalo žestoku reakciju. "Apeliramo na kolege u Srbiji da se organiziraju i uspostave koridore za izbjeglice", poručuje Hajdaš Dončić.

"Ovo je samo poruka Srbiji da se počnu ponašati kao uređena država. Onaj tko se želi organizirati to može, mi smo primjer za to", nastavlja ministar i dodaje kako ne komunicira sa kolegama iz Srbije i Mađarske.

Velik broj izbjeglica ovih se dana prevozio autobusima i vlakovima. To se, kaže Hajdaš Dončić, trenutno financira iz proračuna HŽ-a, ali će u konačnici biti refundirano iz pričuva proračuna.

Željeznički promet nigdje nije profitabilan

Na uvijek aktualno pitanje o stanju u Hrvatskim željeznicama, ministar tvrdi kako HŽ nema gubitke.

"HŽ nema gubitke. HŽ Cargo je u plusu, Putnički ima operativnu dobit. Na žalost, iz sustava željeznica je moralo otići 7.000 ljudi i sustav je definitivno bolji nego što je bio. Cargo će morati u dokapitalizaciju i privatizaciju, ali to rade sve europske države. Željeznički prijevoz nigdje nije profitabilan", rekao je ministar.

Dodao je kako u HŽ Putničkom treba doći do smanjivanja rashoda.

"Ni u jednom sustavu, osim željezničkom, nije otišlo 7.000 ljudi. To je posao koji se morao obaviti. Sada u sustavu ima 17.000 ljudi, do 2018. godine mora ih biti 10.000", najavljuje Hajdaš Dončić

Što se tiče Pelješkog mosta, do 5.10. traje studija utjecaja na okoliš, a nakon što ona bude odobrena, zajedno sa studijom izvodljivosti, bit će poslana Komisiji koja odlučuje o visini sufinanciranja. "Mi smo obavili domaću zadaću, nema nikakvog razloga da nam netko ne odobri taj projekt", dodaje Hajdaš Dončić.

Pročitajte više