Hrvatske vode: Sve je spremno za rast vodostaja Save u županjskoj Posavini

Ilustracija: Hina

SAVA ponovno prijeti županjskoj Posavini. Njezin rast iščekuje se kod Rajevog Sela gdje je podignut prednasip nakon pucanja nasipa u svibanjskim poplavama.

Vrhunac vodenog vala očekuje se u noći na subotu. U odnosu na jučer, situacija se popravila, kažu iz Hrvatskih voda i dodaju kako su se pripremili i za lošiji scenarij od onoga koji se događa.

"Jasenovac raste 2-3 cm na sat, Stara Gradiška 3 cm na sat, Slavonski Brod 3-5 cm na sat, Slavonski Šamac 2 cm na sat, a Županja 3 cm na sat. Vodostaji savskih pritoka Bosne i Vrbasa su u značajnom opadanju. Trenutno su na snazi pripremne mjere obrane od poplava, na području donje Save u županjskoj Posavini. Pomoćni prednasipi su dodatno osigurani još u toku jučerašnjeg dana tako da smo poduzeli sve potrebne radnje da nas ništa ne iznenadi. Zaštita ugroženog područja koje je u svibnju bilo poplavljeno, također su izgrađeni i ojačani u Rajevom Selu i Račinovcima s dodatnim nasipima, nanosima zemlje, tako da je situacija pod kontrolom. U naredna dva do tri dana ne očekuju se značajni kišni periodi", rekao je direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Milan Mateša.

Stožer zaštite i spašavanja: Spremni smo

Zbog poplava Županjske Posavine u svibnju ove godine, koja je bila rezultat puknuća Savskog nasipa, posebno se pozorno prati aktualni porast vodostaja rijeke Save na njenom donjem toku, odnosno na poplavljenom području koje se intenzivno sanira, priopćio je Stožer zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije.


Temeljem prognoza Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, ne očekuje se visoki vodostaj koje će izazvati ugrozu na području Vukovarsko-srijemske županije, ponajviše što su vremenske prilike u sljedećim danima povoljne za Hrvatsku i BiH te su vodostaji rijeka koje utječu na rast rijeke Save u stagnaciji ili padu.

O svakoj promjeni koja se dogodi, Županijski stožer zaštite i spašavanje i Hrvatske vode pravovremeno će izvijestiti javnost o stanju vodotoka rijeke Save. Također su se donijete Preporuke jedinicama lokalne samouprave na području uz rijeku Savu o daljnjim aktivnostima koje trebaju poduzeti, dodaje se u priopćenju.

"Ne postoji trenutno velika i realna opasnost od rijeke Save"

Operativni časnik u Stožer za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Pavo Medved kaže: "Danas je održan uži,operativni dio Stožera vezano za vodostaje rijeke Save. nema ni u naznakama ozbiljnije ugroze rijeke Save u ovom trenutku. Uključuje i mjesta gdje je nasip provaljen, čija sanacija je u ovom dijelu dovoljno sigurna i kvalitetna, te se radovi i dalje izvode. Ne očekuje se, po izjavama Hrvatskih voda veći vodostaj od 840 cm, što je neki 2.5 do 3 metra od prošlog vodostaja, dakle prostor sigurnosti zasad je još uvijek velik. Isto tako, situacija u BiH, vodostaji rijeka Une, Vrbasa i Bosne su u opadanju..."

A što nam donosi poslijepodne i večer kada je riječ o porastu vodostaja rijeke Save u njezinom doljem toku Medved kaže: "U toku popodneva i večeri očekuje se dolazak tog manjeg vodenog vala iz Bosne, ali po svim procjenama, ne može prijeći 840 cm. Dakle, ne postoji trenutno velika i realna opasnost od rijeke Save."

Pročitajte više