Hrvatski političari i aktualna vlast odahnuli: Ništa od monitoringa za Hrvatsku!

Foto:Osobni album

"HRVATSKA je potpuno spremna i nema nikakve potrebe za monitoringom kada Hrvatska uđe u Europsku uniju", naglasak je s današnjeg sastanka članova vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta koji ni jednom riječju nisu doveli u pitanje spremnost Hrvatske za ulazak u Europsku uniju 1. srpnja. O prijedlogu rezolucije o Hrvatskoj odbor će glasati sutra, a zatim slijedi rasprava i glasanje u Europskom parlamentu. 
 
> Monica Luisa Macovei: Nakon pristupa Europskoj uniji političari će lakše izbjegavati antikorupcijske istrage
 
Odbacuju pozive da se za Hrvatsku uvede monitoring i nakon ulaska. Također pozivaju zemlje članice koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor da to učine što je prije moguće, zaključak je rasprave održane u Bruxellesu.
 
"Treba vidjeti kako ćemo o ovoj temi pričati za godinu ili dvije pa ćemo vidjeti tko je bio u pravu", naglasila je nakon sastanka Monica Luisa Macovei europarlamentarka iz Rumunjske, koja je zatražila da se Hrvatskoj nametne monitoring i nakon ulaska u Europsku uniju. Naime i prije same sjednice Macovei je u razgovoru za Index naglasila kako će hrvatski političari biti protiv njenog prijedloga jer ni jedan političar ne želi zakon koji će detaljno istraživati njihovu imovinu, pozadinu odluka i na kraju smanjiti im moć. Upozorila je na niz nedostataka u hrvatskim zakonima, neodgovarajući nadzor nad imovinom političara i sudaca te nedostatak neovisnih tijela koje nadziru vlast, no s njenim mišljenjem nisu se složili ostali članovi odbora. 
 
"Europski parlament još u prosincu 2011. odobrio hrvatski pristupni ugovor. Ne mogu se sada otvarati već riješena pitanja", bio je odgovor Odbora na zahtjev Macovei. 
 
Davor Božinović, Jozo Radoš, Tanja Vrbat i Ingrid Antičević-Marinović kao hrvatski promatrači u Europskom parlamentu složili su se kako je prepristupni proces za ulazak Hrvatske u EU vođen prema novim pravilima upravo zato da bi se izbjegle pogreške koje su uočene kod Bugarske i Rumunjske te da bi postpristupni monitoring to narušio.
 
"Za očekivati je da će svi pojedinačni amandmani biti odbijeni. Pojedini zastupnici predložili su te amandmane, no ne podupiru ih ni njihove političke skupine. Primjer je rumunjska zastupnica Monica Macovei, koja je tražila monitoring, no kao što smo vidjeli, nije dobila podršku ni vlastite političke grupacije", istaknula je Antičević Marinović.
 

Pročitajte više